BH Telecom pokreće biznis proizvodnje struje

Autori su se suočili s činjenicom da će cijena električne energije rasti, a na osnovu sagledavanja ostalih izazova i potencijala u prilici su da već sada mogu konkretnije govoriti o tim izazovima i rješenjima pri implementaciji obnovljivih izvora energije.

Strategija u vezi s tim već je osmišljena i izvršen uvid u raspoložive potencijale za pokretanje tog novog biznisa. Fotonaponske ćelije biće postavljene na svim objektima ovog mobilnog operatora poput poslovnih zgrada, baznih stanica, na vlastitom zemljištu itd. Na taj način biće ojačana sigurnost opskrbe energijom, povećana energijska efikasnost, smanjena ovisnost o kontinuiranom napajanju iz konvencionalnih izvora, povećana domaća proizvodnja i korištenje obnovljivih izviora energije. Proizvodnja vlastite energije uticat će na smanjenje operativnih troškova mreže i održavanje profitabilnosti vlastite kompanije.

Ovaj projekat biće prezentiran na Trećem savjetovanju Bosanskohercegovačkog komiteta međunarodne elektrodistribucijske konferencije (CIRED) zakazanom za jesen ove godine u Mostaru. Njegovi detalji sadržani su u radu čiji su autori stručnjaci BH Telecoma Fatima Skaka – Čekić, Adis Čolpa, Naida Pačo, Aida Mujezinović, Alma Skopljak-Ramović i Memsud Dedović. Na mostarskom skupu biće prezentiran na sesiji studijskog komiteta koji se bavi distribuiranom proizvodnjom i efikasnim korištenjem električne energije.

Prema spoznaji autora najveći izazovi ovog projekta ogledaju se u tome kako na praktičan, efikasan i ekonomičan način postići integraciju fotonaponskih panela u okviru postojećih energetskih kapaciteta BH Telecoma, a optimizirati raspored panela u ograničenim prostornim uslovima kod baznih stanica, te minimizirati mogućnost fizičkog oštećenja.

Rastući energetski izazov za BH Telecom je eksponencijalni rast prometa koji će 5G usluge izazvati. Iako je 5G standard energetski efikasniji od 4G standarda, predloženi 5G slučajevi upotrebe i novi opsezi zahtjevat će mnogo više mobilnih lokacija, nadmašujući potencijalnu energijsku efikasnost. Autori su se suočili s činjenicom da će cijena električne energije rasti, a na osnovu sagledavanja ostalih izazova i potencijala u prilici su da već sada mogu konkretnije govoriti o tim izazovima i rješenjima pri implementaciji obnovljivih izvora energije.

Bosanskohercegovački ogranak CIRED-a djeluje u okviru udruženja bh. elektroenergetičara (CIGRE) čiji je upravni odbor prošle sedmice analizirao pripreme za održavanje savjetovanja u Mostaru. Tom prilikom predsjednik Komiteta CIGRE Edhem Bičakčić izrazio je zadovoljstvo nad činjenicom da će na skupu biti prezentiran rekordan broj od 70 stručnih radova. Uvidom u njihove naslove Indikator.ba zaključuje da je još desetina njih osim za stručnu javnost poput ovoga interesantna i za građane kao male potrošače.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79