BH Telecom završio testiranje 5G mreže

BH Telecom završio testiranje 5G mreže


Sedamnaesti maj se obilježava kao Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva (WTISD) jer je tog datuma, 1865. godine, dvadeset evropskih zemalja potpisalo prvu Međunarodnu konvenciju o telegrafima, kada je osnovana i Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU).

Od 1969. godine ovaj datum se obilježava kao Svjetski dan telekomunikacija, a od 2007. godine kao Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva.

Upravo u maju 2019. godine, BH Telecom je dobio licencu za uvođenje 4G mreže, a već u ljeto, u sklopu Sarajevo Film Festivala, na Pozorišnom trgu “Susan Sontag” u Sarajevu, predstavili su mogućnosti i iskustva 5G mreže te spremnost kompanije za nove tehnološke promjene.

Ove godine, simbolično na Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva, iz BH Telecoma ističu da su proveli testiranje 5G mreže.

Posebna vrijednost ovog testiranja je, kako navode, u činjenici da je 5G tehnologija testirana u multivendorskom okruženju i sa najsavremenijom opremom, te da su inženjeri BH Telecoma i pored izuzetno složenih okolnosti rada u okvirima globalne pandemije, poštujući sve propisane mjere sigurnosti, za kratko vrijeme po uvođenju 4G mreže uspjeli pustiti u aktivan rad i 5G mrežu. Izvršeno je mjerenje jačine EM polja po referentnoj metodologiji u okolini 5G i pridružene 4G bazne stanice. Izmjerene vrijednosti su bile unutar referentnih i u skladu sa najstrožijim svjetskim normama i standardima.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija