BHRT: Dubioza kolektiv ne može na Euroviziju! Neka apliciraju za San Marino ili Monako

Pokrenuta je peticija da Dubioza kolektiv učestvuje na Euroviziji kao predstavnik onih koje niko ne predstavlja.

“Predstavnika na evropskom takmičenju ove godine neće imati Crna Gora, Makedonija, Bugarska, Slovačka, Mađarska i Turska, kao ni Bosna i Hercegovina, koja zbog nepodmirenih dugova prema Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU) već sedam godina ne učestvuje na Eurosongu”, navodi se u pojašnjenju za potpisivanje peticije.

Članovi Dubioze zamolili su fanove da daju svoj glas kolektivnom zahtjevu da EBU omogući Dubiozi kolektiv trominutni nastup i predstavljanje nepredstavljenih.

“Dubioza kolektiv svirat će pod zastavom apsurdistana. Dubioza kolektiv se ne želi takmičiti, već želi učestvovati”, navode iz našeg popularnog benda.

Cijelu situaciju pojasnila je Lejla A. Babović, rukovodilac Odjela međunarodnih poslova BHRT-a i dugogodišnja šefica delegacije naše zemlje na Eurosongu.

“U skladu sa pravilima Evropske radiodifuzne unije, to je nemoguće. Na Eurosongu mogu učestvovati samo javni servisi koji su članovi EBU-a. U ovom slučaju to je BHRT. Oni bi predstavljali apsurdistan i iza njih nema ko da stoji i da garantira sve uvjete koje moraju ispuniti u skladu sa pravilima EBU-a i ugovorom koji oni potpišu. Kada se učestvuje na Eurosongu, to nije samo platiti kotizaciju i otići negdje na finale. To je puno drugih obaveza koje garantira javni servis, kako finansijski, tako i svojim članstvom u EBU-u, da će sve obaveze koje preuzmu biti ispoštovane”, kaže za Faktor Lejla A. Babović.

Ona kaže da će pratiti dalja dešavanja oko peticije, ali ponavlja…

“Mislim da je to nemoguće. Ukoliko žele učestvovati na Eurosongu, moraju pronaći zemlju koju žele predstavljati. Često su muzičari znali aplicirati u San Marino ili Monako i predstavljati te zemlje ako su imali dobru pjesmu i ako bi se uspjeli dogovoriti sa javnim servisima tih zemalja. Kada je u pitanju BHRT, svi znaju da smo godinama u teškoj situaciji i tako će biti dok ne riješimo svoje finansijsko-statusno pitanje. Dok se ne riješi pitanje finansiranja javnih servisa na nivou Bosne i Hercegovine. Dok se ne počne poštovati zakon koji imamo, teško da ćemo se uspjeti vratiti na tu show scenu Eurosonga. To više nije muzička scena, nego sve ostalo osim muzike”, kaže na kraju Lejla A. Babović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79