BHRT nastavlja šokirati javnost: Otkad je BiH državna zajednica sastavljena od entiteta?

Web portal Javnog radio-televizijskog servisa BiH (BHRT) objavio je danas Srninu vijest o parafiranju Dejtonskog mirovnog sporazuma 21. novembra 1995. godine.

No, ono što je Srna navela u svom tekstu, a BHRT preuzeo bez ikakve izmjene je rečenica “ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa”.

Ova rečenica ne samo da nije tačna već je u pitanju propaganda koju pokušavaju iz bh. entiteta RS nametnuti već godinama. U Dejtonskom mirovnom sporazumu je navedeno:

“Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Republika Bosna i Hercegovina, čije će službeno ime od sada biti “Bosna i Hercegovina”, nastavlja svoje pravno postojanje sukladno međunarodnom pravu kao država, uz prilagodbu njezina unutrašnjega ustroja prema ovdje sadržanim odredbama te unutar njezinih međunarodno priznatih granica. Ona ostaje članicom Ujedinjenih naroda te kao Bosna i Hercegovina može zadržati ili zahtijevati članstvo u organizacijama u sklopu sustava Ujedinjenih naroda i drugim međunarodnim organizacijama”, navodi se u Aneksu 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Nakon skandala sa “takozvanom Armijom RBiH”: Novinar BHRT-a vrijeđao člana Predsjedništva BiH Željka Komšića

Nije ovo prvi put da BHRT iskrivljava činjenice, pa se tako nedavno u programu BHT-a moglo čuti kako je Armija RBiH nazvana takozvanom iako je to bila legitimna vojka tokom agresije na BiH, piše NAP.

Direktor BHRT-a nakon skandala s “takozvanom Armijom RBiH”: Ugroženo je 900 zaposlenih

Narativ koji se pokušava servirati sa javnog servisa posljednjih mjeseci je zabrinjavajući, a govori u prilog činjenici da se historija BiH mijenja, pa ne bi iznenadilo da uskoro čujemo sa BHRT-a da je u BiH bio građanski rat što je matrica RTRS-a koje Sarajevo naziva “masovnom grobnicom”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79