BHRT: RTRS ne uplaćuje prihode od RTV takse, dug premašuje 52 miliona KM

Uprkos činjenici što je menadžment Radiotelevizije Bosne i Hercegovine poduzeo mjere štednje i racionalizaciju svih troškova, uključujući i smanjivanje plata zaposlenih, BHRT je zabilježio gubitak veći od četiri miliona maraka, konstatovano je danas na sjednici Upravnog odbora koji je usvojio Izvještaj o poslovanju za poslovnu 2020. godinu.

Upravni odbor je konstatirao da se stari problemi, na koje BHRT ne može uticati, godinama ne rješavaju, što ovu firmu tjera u gubitke koji već premašuju visinu upisanog kapitala. Zbog neprovođenja Zakona o sistemu javnih RTV sevisa u BiH, BHRT je uskraćena za više desetina miliona KM. Najveći dužnik po osnovu neuplaćivanja prihoda od RTV takse prema BHRT-u je RTRS, a ukupni dug premašuje 52 miliona KM. Radio-televizija Federacije BiH izmiruje svoja stara dugovanja, obaveze prema prema izvršenim uslugama.

Sudski spor o raspodjeli prihoda, koja je propisana Zakonom, koji jasno određuje pripadnost prihoda svakog javnog RTV servisa, vodi se na sudovima preko deset godina bez ikakvog rezultata.

Primjena Zakona omogućila bi BHRT-u ne samo poslovanje bez gubitaka, već i razvoj, te unapređenje programa i tehničkih pretpostavki koje će omogućuti veći domet signala i kvalitetniji zvuk i sliku.

Upravni odbor BHRT poziva osnivača, Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine da preduzme korake iz svoje nadležnosti, te pristupi donošenju novog Zakona o sistemu javnih RTV servisa koji se najavljuje godinama, navodi se u saopćenju Upravnog odbora BHRT-a.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79