BHRT: Vlast ugrožava egzistenciju više od 800 radnika

Još nema konkretnog rješenja za opstanak javnog servisa koji pripada svim građanima u Bosni i Hercegovini. Koliko je put BiH ka Evropskoj uniji tek deklarativan, ako se vlast ne obazire na brojne apele i sve neizvjesnijim čini opstanak BHRT-a, ali i ugrožava egzistenciju više od 800 radnika. Da je BHRT postao talac političke situacije poručuju naši sagovornici koji šalju poruke podrške, govore iz BHRT-a.

BHRT se ne smije ugasiti. Time bi se ozbiljno narušilo tačno, nepristrasno, objektivno izvještavanje u Bosni i Hercegovini. Upozorava novinarska zajednica.

“Opstanak javnog servisa je važan zato što, samo mu ime kaže, javni servis. Kao javni sistem u cjelini je mediji koji mora da radi isključivo u interesu javnosti i da svaki svoj sadržaj propituje kroz jednu prizmu interesa javnosti”, naglašava novinarka Rubina Čengić.

Finansijska situacija nezavidna, radnici bez plata i doprinosa. Za to vrijeme izostaju konkretna rješenja. I tako godinama.

“Puna podrška javnom servisu. Javni servis jeste jednako država. I svi ti unutra ili vani koji se igraju s tim, moraju znati da će snositi konsekvence. Olimpijska podrška javnom servisu”, poručuje predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo,

“Stiče se dojam da je BHRT žrtva uređivačke nepristranosti i političke neovisnosti, održavajući pat poziciju, entiteti su stali u zaštitu entitetskih emitera jer ih očito posmatraju kao sebi lojalne, a BHRT je ostao na vjetrometini i prepušten sam sebi”, ističe Gabriel Pinkas, profesor Filozofskog fakulteta u Tuzli.

Na važnost postojanja javnog servisa upozoravaju i iz Velike Britanije – zemlje u kojoj je osnovan prvi javni servis na svijetu – BBC.

“Zemlja mora imati zaista nezavisnog javnog emitera i mislim da je krucijalno da svi političari trebaju da naporno i zajedno rade na rješavanju finansijskih pitanja kako bi javni emiter opstao i radio svoj posao, a to je da bude nezavisni mediji koji izvještava za sve građane”, kaže ambasador Velike Britanije u BiH Džulijan Rajli.

Ne samo u Bosni i Hercegovini, nego u svim društvima, važno je postojanje stabilnog i funkcionalnog javnog servisa, poručuje profesor Mladen Bubonjić.

“Javni servis je žrtva političkih najblaže rečeno nesuglasica. Naravno da postoji izraženija politička volja, postojalo bi i rješenje, smislenije, funkcionalnije rješenje za sam javni servis i na taj način bi se obezbijedila i bolja funkcionalnost društva”, navodi Bubonjić.

Takva pozicija, u kojoj se nalazi BHRT, ostavlja nesagledive štete po društvo u Bosni i Hercegovini, ali i ugrožava egzistenciju više od 800 radnika koji godinama rade u teškim uslovima nastojeći ispunjavati sve funkcije javnog servisa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79