Biblioteke Sarajevo: Knjige koje čitaoci vrate moraju biti u karantinu 72 sata

Od početka pandemije, izazvane koranavirusom, povećana je potražnja knjiga u 16 pozajmnih odjeljenja JU Biblioteke Sarajeva. Slobodno vrijeme učenici uglavnom koriste da pročitaju lektire, dok ostali članovi biraju klasike, kako svjetske tako i naše književnosti, kazala je za „Dnevni avaz“ Amela Đelilović – Malešević, voditeljica Službe za rad sa korisnicima bibliotečkih usluga JU Biblioteka Sarajeva.

Novi fond

– Od marta prošle godine pojavili su se novi korisnici. Međutim, zanimljivo je i to da su se još više aktivirali i stari članovi koji su jedno vrijeme bili pasivni. Naime, kao ustanova u našem skromnom budžetu svake godine imamo određenu svotu novca za kupovinu novih knjiga. Tako da smo lani nabavili nove naslove i pratili izdavačku produkciju. Imali smo i izdanja koja su se samo mogla naći u knjižarama – ističe Đelilović – Malešević.

Po uzoru na biblioteke i knjižare u regiji, Evropi i svijetu i u ovoj ustanovi uvedena su nova pravila rada zbog pandemije. Prema tome, knjige koje čitaoci vrate moraju biti u karantinu.

Bez korone

– Pravilo je da se bibliotekarska građa ostavi u posebne kutije. I nakon 72 sata se one dezinfekuju i ponovo se vraćaju na police. Tako što se tiče prenosa virusa preko knjige nema mogućnosti jer se poštuju sve preporučene mjere. Naravno naši uposlenici stalno nose maske kao i korisnici tako da nemamo problema. Do sada nismo imali niti jedan slučaj oboljelih uposlenika od korone – ističe voditeljica službe.

Godišnja članarina

Prema njenim riječima, godišnja članarina za iznajmljivanje knjiga košta 15 maraka i ona važi od dana učlanjenja pa 365 dana.

– Članarina za američki kutak koji se nalazi u Radićevoj ulici je besplatna. Također, treba napomenuti da je u saradnji s Općinom Centar, koja je donirala novac, upis za mlade sa ovog područja, a koji imaju od 15 do 30 godina, još uvijek besplatan. Samo trebaju donijeti neki dokument na uvidi – rekla je Đelilović – Malešević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79