Biden najavio da će ukinuti zabranu finansiranja WHO-a

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus pozdravio je jačanje tog tijela sa sjedištem u Ženevi putem reformi i naglasio kako se raduje bliskoj saradnji s administracijom novoizabranog predsjednika SAD-a Joea Bidena.

Ghebreyesus je kazao kako finansiranje WHO-a mora biti fleksibilnije i predvidljivije kako bi se zaustavila “velika neusklađenost” između očekivanja i raspooloživih resursa, pozivajući se na reformske napore Francuske, Njemačke i Evropske unije.

epa06747281 Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general of the World Health Organization (WHO), attends a press conference at the European headquarters of the United Nations in Geneva, Switzerland, 18 May 2018. The WHO Director-General answered questions ahead of the World Health Assembly and following the meeting of an International Health Regulations Emergency Committee on Ebola in the Democratic Republic of the Congo. EPA-EFE/VALENTIN FLAURAUD

“Preostaje nam još mnogo posla, ali vjerujem da smo na dobrom putu”, kazao je Ghebreyesus na godišnjem ministarskom sastanku 194 članice WHO-a.

Donald Trump, sada već bivši američki predsjednik “zamrznuo” je finansiranje WHO-a te potpuno povlačenje iz ove organizacije najavio narednog jula usred najveće krize zbog pandemije. Taj potez je uslijedio nakon što je Trump optužio WHO da je u ovoj situaciji okrenuta prema Kini što je Ghebreyesus više puta porekao.

Biden planira sazvati nacionalnu radnu grupu za koronavirus te će na tom sastanku razmatrati obećanje koje je dao tokom kampanje, a to je da će povući Trumpovu odluku da napusti WHO prvog dana kada stupi na funkciju.

“U tom duhu čestitamo novoizabranom predsjedniku Joeu Bidenu i novoizabranoj potpredsjednici SAD-a Kamali Harris i radujemo se bliskoj saradnji s ovom administracijom. Moramo preispitati vodstvo, nadograditi se međusobnim povjerenjem i odgovornosti kako bismo okončali pandemiju i riješili osnovne nejednakosti koje leže u korijenu mnogih svjetski problema”, naveo je čelnik WHO-a.

Ghebreyesus je održao online sastanak govoreći iz svog doma gdje se nalazi u karantinu nakon što je prije više od sedmicu bio u kontaktu sa zaraženom osobom. Sastanak je počeo minutom šutnje zbog svih žrtava koronavirusa napominjući da se broj zaraženih približio broju od 50 miliona sa 1,2 miliona smrtnih slučajeva, piše Reuters.

Naglasio je da bi vakcine koje se razvijaju protiv koronavirusa trebale biti ravnomjerno raspoređene na globalnom nivou i da budu “javna, a ne privatna dobra”.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79