Biden odgovorio bh. građanima u SAD

Profesorica bosanskog porijeka na Univerzitetu Columbia u New Yorku Amra Šabić El-Rayess pokrenula je akciju. Naime, bh. građani u SAD su putem poruke poslali pismo predsjedniku SAD Joeu Bidenu, a razlog je politička i sigurnosna situacija u BiH.

Predsjednik Biden odgovorio je na pismo, a jedno od njih je stiglo na adresu Senadu ef. Agiću.

– Poštovani dr. Agiću,

Hvala vam što ste mi pisali o vanjskoj politici SAD. Cijenim vrijeme koje ste odvojili da pišete i pozdravljam priliku da odgovorim.

Pokrenut apel u Americi: Bosanci, aktivirajte se. Ima nas na stotine hiljada

Izazovi s kojima se danas suočava naš svijet pokazuju koliko smo međusobno povezani i kako su sudbine svih ljudi povezane. Izbijanje virusa u inostranstvu može izazvati duboku tugu i patnju kod kuće. Konflikt udaljen od jednog kontinenta može stvoriti nemire koji ugrožavaju našu sigurnost. Ekonomski padovi u inostranstvu mogu značiti gubitak poslova i zatvaranje preduzeća u gradovima širom Amerike.

Globalne klimatske promjene već pogoršavaju uragane u Zaljevu, poplave i šumske požare na Zapadu. Nijedna zemlja ne može sama riješiti ove probleme, a Amerika ne može priuštiti da izostane sa svjetske scene. Ulaganje u jačanje našeg liderstva u inostranstvu je takođe ulaganje u jačanje naše sigurnosti i prosperiteta kod kuće.

Kao predsjednik, odlučan sam da popravim naše saveze, obnovim naše vodstvo u međunarodnim institucijama, povratim svoj kredibilitet i opremim američku srednju klasu da uspije u globalnoj ekonomiji. Čvrsto vjerujem da je naša nacija bolje pozicionirana od bilo koje druge da vodi u 21. vijeku i da bude najveća snaga dobra na svijetu. Pod mojom upravom, američko političko i ekonomsko vodstvo bit će ukorijenjeno u našim najcjenjenijim vrijednostima: odbrani slobode, zagovaranju mogućnosti, podržavanju univerzalnih prava, poštovanju vladavine prava i dostojanstvenom ophođenju prema svakoj osobi.

Vratili smo diplomatiju u centar naše vanjske politike i posvećeni smo suočavanju sa današnjim globalnim izazovima sa pozicije snage, sarađujući sa našim saveznicima i partnerima.

Također želim biti jasan da nikada neću oklijevati da branim američki narod ili naše vitalne interese, uključujući i korištenje sile kada je to potrebno. Uvijek ćemo stajati uz naše prijatelje širom svijeta kako bismo zaštitili naše vrijednosti i unaprijedili mir, sigurnost i prosperitet za sve.

Cijenim što ste podijelili svoje stavove sa mnom i imat ću na umu vašu perspektivu o ovim važnim pitanjima dok radimo na ispunjavanju izazova našeg vremena. Neka Bog blagoslovi Ameriku, i neka Bog zaštiti naše trupe, naše diplomate, naše stručnjake za razvoj i sve one koji služe da otklone sve što bi nas ugrožavalo piše RadioSarajevo.

S poštovanjem,

Joe Biden”, navedeno je u pismu.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79