Biden predložio Williama Burnsa za novog direktora CIA-e. Dobar je poznavalac BiH i Balkana

Izabrani predsjednik SAD Joe Biden imenovaće dugogodišnjeg bivšeg karijernog diplomatu Williama Burnsa da vodi CIA, saopštio je njegov tranzicioni tim, 11. januara, prenosi Reuters.

SAD ostaje vizija multietničke, demokratske BiH

Burns, koji je 33 godine radio kao američki diplomata, bio je zamjenik američkog državnog sekretara u vrijeme kada je na toj funkciji bila Hillary Clinton. Burns izuzetno dobro poznaje situaciju u Bosni i Hercegovini i kao zamjenik državnog sekretara posjećivao je našu zemlju. Još 2012. godine je u BiH stigao nakon imenovanja Vijeća ministara BIH i tada između ostalog poručio:

– Na svim sastancima jasno sam rekao da i dalje postojano podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i Dejtonskog sporazuma. SAD ostaje vizija multietničke, demokratske Bosne i Hercegovine koja je članica NATO-a i EU, a mi ćemo i dalje podržavati napore u tom cilju. Iako uspjeh ovisi o volji i predanosti vođa i građana ove zemlje, SAD ostaje nepokolebljivi prijatelj i pobornik moderne, stabilne, prosperitetne Bosne i Hercegovine u potpunosti integrirane u Evropu – rekao je Burns, prenosi Avaz.

Snažnija uloga

On važi za čovjeka najvećeg povjerenja aktuelnog predsjednika Bidena, a njegovo imenovanje dodatni je dokaz i potvrda da će nova administracija imati znatno snažniju ulogu na Balkanu.

– Burns je bio uzoran diplomata s višedecenijskim iskustvom na svjetskoj sceni čuvajući naše ljude i našu zemlju sigurnim. Dijelim moje duboko uvjerenje da obavještajna služba mora biti apolitična i da posvećeni obavještajni profesionalci koji služe našoj naciji zaslužuju našu zahvalnost i poštovanje, rekao je Biden.

Kako je rekao, Burns će donijeti znanje i perspektivu koje su im potrebne kako bi spriječili i suočili se s prijetnjama prije nego što dođu do njih.

– Američki narod će čvrsto spavati s njim kao s našim sljedećim direktorom CIA-e, kazao je Biden.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79