BiH bi se mogla raspasti na isti način kako se raspala Jugoslavija

Mostarski portal HMS piše da opstanak BiH presudno zavisi od politike najbrojnijeg naroda Bošnjaka prema najmalobrojnijem narodu u BiH Hrvatima, jednako kao što je opstanak Jugoslavije ovisio o politici Beograda prema pravima malobrojnijih naroda u bivšoj federalnoj državi.

– Omogućavanje Hrvatima da mogu izabrati svog predstavnika u Predsjedništvo BiH i svih 17 izaslanika u federalni, a posredno u državni Dom naroda, djelovalo bi stabilizirajuće i produžilo rok trajanja Bosni i Hercegovini. Obrnuto, uskraćivanje prava jednom od tri konstituenta – domino-efektom srušit će zajedničku – bošnjačko-hrvatsko-srpsku kuću – piše mostarski portal.
Vladavina prava

HMS piše kako bošnjačke političke stranke, intelektualci i mediji nisu svjesni ove zakonomjernosti kada poštivanje ustavnih prava jednog od tri državotvorna naroda predstavljaju kao rasizam, antieuropski i anticivilazacijski čin “udovoljavanja željama Dragana Čovića i UZP politike”.

– Kako sada stvari stoje, izgledi da se osigura vladavina prava, poštivanje presuda najviše sudske instance u BiH Ustavnog suda BiH su minimalne – bolje reći nikakve. Takvo antihrvatsko, po BiH destruktivno ozračje, učvršćuju i pojedini inozemni analitičari, poput bivšeg visokog predstavnika Schwarz-Schillinga, Bode Webera ili Floriana Biebera – piše dalje HNS, tvrdeći da je intencija bošnjačke politike da se Hrvati, jedan od tri stupa, o kojem ovisi opstanak BiH, sruše kao politički faktor.

Branka Prpa: Srbija i Hrvatska 150 godina dijele BiH, dosta je te igre!

Navodno rušenje Hrvata kao političkog faktora, tvrdi HMS, otvoreno već duže vrijeme zagovara i najavljuje lider najjače bošnjačke stranke Bakir Izetbegović kada govori o “razbijanju okova”, i to već na izborima iduće godine, kako bi se osigurala “vladavina građanske većine”. Ili “razbijanju gipsa”, kako Izetbegović naziva Dejtonski sporazum, kako bi “zemlja krenula naprijed”.

– Sandžački šešelj Reuf Bajrović te Izetbegovićeve metafore prevodi na jezik praktične politike. Bošnjaci nakon izbora 2022. trebaju osigurati najmanje šest “probosanskih” ili halal Hrvata u Hrvatskom klubu Doma naroda i tako izabrati predsjednika, dva dopredsjednika i Vladu Federacije i tako ovladati Federacijom. I pride ponovo izabrati Komšića u Predsjedništvo BiH kako bi se Hrvatima otela i ta pozicija. Probosanske snage usto rade i na ovladavanju drugim institucijama poput CIK-a, VTSV-a itd. – piše HMS tvrdeći da je to ista unitaristička matrica po kojoj je Milošević razbio Jugoslaviju.

 

– Milošević se svim silama borio za očuvanje SFRJ pod motom “jaka Srbija, jaka Jugoslavija” tako što je u osmočlano Predsjedništvo Jugoslavije doveo četvoricu sebi odanih, među njima i Roma Sejdu Bajramovića da predstavlja Albance, i osigurao većinu u Vijeću republika i pokrajina jugoslavenske skupštine. Kad je pomislio da je ovladao Jugoslavijom, zapravo ju je srušio, jer je prešao rubikon. Slovenija i Hrvatska, jasno, nisu pristale pokoriti se Miloševiću, odcjepile su se od Jugoslavije i proglasile samostalnim državama. Milošević je odgovorio slanjem vojske najprije u Sloveniju, a nakon neuspješnog pokušaja da zavlada “deželom”, bivšu JNA povukao je na područja nastanjena Srbima u Hrvatskoj, koja je planirao zadržati u “krnjoj Jugoslaviji” – što je bio eufemizam za veliku Srbiju. Ukratko rezultat te politike je krvavi raspad Jugoslavije. Od Miloševićeve Srbije na kraju je pobjeglo i “drugo oko u glavi” Crna Gora – piše HMS.

Mostarski portal navodi kako bošnjačka politika nije ništa naučila iz recentne historije i da nastavlja Miloševićevim putem.

– Probosanske patriote vjeruju da Bosnu i Hercegovinu, “malu Jugoslaviju” mogu odbraniti primjenom Miloševićevih metoda- eliminiranjem Hrvata kao političkog faktora u Federaciji i zauzimanjem njihovih ustavnih pozicija na saveznoj razini, u Predsjedništvu BiH, Domu naroda Parlamenta BiH i Vijeću ministara. Tada će, misle, biti “2:1 za državu BiH”, kako je govorio Komšić krećući po treći put u kampanju otimanja ustavne pozicije Hrvatima u Predsjedništvu BiH. Tako je prije 30 godina mislio i Milošević – zaključuje HMS.

Samostalne države

– Hrvati se takvim planovima, zbog svoje malobrojnosti, neće moći suprotstaviti, ali prevlast Bošnjaka na saveznoj, bh. razini, kako bi se, nakon Hrvata, majoriziralo i Srbe i ovladalo Bosnom i Hercegovinom, bit će okidač za Republiku Srpsku, bez obzira tko stolovao u Banjoj Luci za odcjepljenje. Odvajanje Republike Srpske od BiH bit će ne samo ostvarenje onog o čemu govori Milorad Dodik, već i nužnost na koju će RS biti primorana, kao što je 90-tih Milovošević primorao Sloveniju i Hrvatsku da se izvuku iz njegovih kandži i proglase samostalnim državama. Hrvati, koji nemaju svoj entitet u BiH, u takvim okolnostima će ponovo biti primorani braniti područja na kojima stoljećima žive u BiH – piše HMS najvljujući konačni nestanak BiH u ratu koji bi, navodno, izavali Bošnjaci.

– Proglašenje neovisnosti Republike Srpske, sudeći po prijetnjama koje upućuju bošnjački političari, izazvat će, vrlo vjerojatno, novi rat. O posljedicama novog oružanog sukoba i njegovom ishodu, mogli bi naširoko špekulirati. No, jedno je sigurno, novi rat označit će definitivni kraj Bosne i Hercegovine. Toga u Sarajevu, očito, nisu svjesni – zaključuje HMS.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79