BiH će dobiti 71 milion bespovratnih sredstava od Evropske unije?

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Fon der Leyen) danas je u posjeti Bosni i Hercegovini. Na aerodromu su je dočekali šef Delegacije EU u BiH Johan Satler (Johann Sattler) i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković.

Fon der Lejen se prvo sastala sa članovima Predsjedništva BiH. Nakon toga se obratila političarima predstavnicima medija i civilnog društva u Domu Armije.

Na početku svog obraćanja Fon der Lejen je istakla kako je zadovoljstvo biti u BiH u ovom historijskom trenutku.

– Vi ste dio Evrope i pripadate EU. Bila je čast vidjeti zastavu EU na znamenitostima u BiH. Vi ste budućnost EU, vaša budućnost je u EU – rekla je Fon der Lejen.

Osvrčući se na provedeno istraživanje, predsjednica Evropske komisije je istakla da građani BiH istinski vjeruju u EU.

– Put ka EU je put ka boljoj BiH. Riječ je o tome kako napraviti zemlju o kojoj mladi sanjaju. Dosta generacija je rođeno poslije rata, koje žele ujedinjenu zemlju, učeći na iskustvima iz prošlosti, ali okrenuti ka budućnosti. Zemlja ima jedinstvenu priliku u ovoj generaciji da napravi iskorake. Želim ohrabiti sve vas koji ste danas ovdje da tu priliku iskoriste. Upravo to je cilj naše preporuke za status kandidata BiH za članstvo u EU.

“BiH je smještena u srcu Evrope”

Napomenula je da je i u teškim trenucima, poput pandemije COVID 19, ostvaren napredak.

– Iskorak je napravljen i ove sedmice u saradnji sa EUROPOL-om. Poruka je gdje ima političke volje ima i načina. Sada je prilika da se udruže snage u zemlji. Pozivam vas da nikada ne gubite iz vida ono što je na kraju ovog puta. Uz vaš rad i angažman BiH će biti zemlja gdje su svi jednaki pred zakonom. Bit će to zemlja koja je privlačna za investitore. U vašim rukama je ključ da se to ostvari. Reforme nisu bitne samo zato što vode u EU, bitne su jer će vašu zemlju učiniti boljim mjestom za one koji tu žive. Dame i gospodo, vrata EU su otvorena – rekla je Fon der Lejen.

Ponovila je da je odgovornost novoizabranih dužnosnika da idu ka ovom cilju i naglasila da ih uvjerava da su uz njih.

– Podržat ćemo vaše reforme i biti uz vas na tom putu.

Kazala je kako će kasnije otvoriti tunel Ivan koji će unaprijediti vezu Sarajeva sa Mostarom, te da je on mnogo više od samog tunela.

– Tunel Ivan pokazuje da je BiH smještena u srcu Evrope i da treba još više biti ekonomski i trgovinski povezana. Ta saradnja je još važnija napadom Rusije na Ukrajinom, svjesni smo da je Rusija u energetskom ratu. Zajedno sa vama važno je da se držimo zajedno.

Priča Lane Pudar je priča BiH

Fon der Lejen je najavila paket koji sprema EU, paket energetske sigurnosti za zapadni Balkan. BiH će dobiti 71 milion bespovratnih sredstava.

– To je kratkoročna mjera, a pola milijarde eura će biti uloženo u infrastrukturu koja će omogućiti energetsku nezavisnost. Na taj način će biti osigurana i radna mjesta. Ovo je prava prilika koju trebate iskoristiti za veliki iskorak – poručila je.

Osvrnula se i na invaziju Rusije na Ukrajinu i posljedice agresorskog rata koji osjeća cijela Evropa i zapadni Balkan.

– Znam da su mnogi zabrinuti zbog rata koji je u toku, ne samo da je Rusija napala temeljna međunarodna pravila već i ona koja su u ovoj zemlji garant mira, a tu su i ekonomske posljedice na nas i one koji žive ma zapadnom Balkanu. U vašem je interesu je da sarađujemo na našem jedinstvenom tržištu. Zajedno smo nepobjedivi. Rekla bih da imamo jedan novi zamah, vjetar promjena, koji okuplja evropsku porodicu, sada je prilika za BiH da učini iskorake. Zajednički proslavljamo preporuku za kandidatski status BiH. Ako ima volje, moguće je sve ostvariti.

Spomenula je i Lanu Pudar, najbolju bh. plivačicu.

– Njena priča je priča ove zemlje. Nije joj lako bilo trenirati u gradu bez bazena, uprkos tome Lana je uspjela. Sada zbog njenog uspjeha novi olimpijski bazen će biti izgrađen u Mostaru. Lana je postala simbol ne samo u rodnom gradu već simbol širom zemlje, njenu pobjedu su proslavljali svi u BiH, bez obzira na granice. To je onaj san vaših mladih o vašoj zemlji, san o ujedinjenosti u svim različitostima. Kao što je to slučaj sa Lanom, taj san je dostižan. Ponavljam da ostajemo iz vas na svakom koraku – poručila je Fon der Lejen.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79