BiH će otvoriti pregovore sa EU, ali…

Evropski lideri spremni su dati “zeleno svjetlo” za otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, navodi se u nacrtu dokumenta od 19. marta u koji je magazin Politico imao uvid.

Evropska unija je Bosni i Hercegovini dodijelila status kandidata u decembru 2022. Evropska komisija je prošle sedmice dala pozitivnu preporuku za početak službenih pregovora o pristupanju, što čelnici Evropskog vijeća sada planiraju slijediti.

Tekst uključuje uslove za pregovore o pristupanju, rekavši da se sljedeći dio procesa može dogoditi tek “kada se poduzmu relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. oktobra 2022.”, što znači da BiH treba više napredovati u svojoj domaćoj zadaći prije nego što može ući u blok.

O trenutnom nacrtu raspravljat će ambasadori EU u srijedu, a čelnici EU u četvrtak. Nekoliko diplomata bilo je optimistično da će lideri naposljetku usvojiti trenutni kurs o BiH.

Jedan diplomata iz zemlje koja je u početku bila više skeptična prema dosadašnjem napretku BiH, kojemu je odobrena anonimnost da iskreno razgovara o ovoj temi, rekao je za Politico da je drugi dio odlomka ključan.

“Sve reforme koje smo dogovorili stvarno moraju biti dovršene prije nego što se dogodi bilo kakav sljedeći korak za Bosnu”, naveo je.

Uoči zasjedanja Evropskog vijeća u četvrtak, sedam evropskih zemalja pozvalo je svoje kolege da slijede preporuke Evropske komisije o BiH.

Austrija, Hrvatska, Češka, Grčka, Italija, Slovačka i Slovenija rekle su da bi blok trebao “iskoristiti zamah i trenutnu priliku”, a podršci se pridružila i Njemačka prevodi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79