BiH daje pare Prointeru da od Rusa nabavi sistem za cyber sigurnost

Generalni sekretarijat Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i firma Prointer sklopili su ugovor o ugradnji sistema zaštite od cyber napada ruske kompanije Kaspersky. Radi se o kompaniji koju su američki zvaničnici dovodili u blisku vezu s ruskom vladom, a nakon agresije Rusije na Ukrajinu američki FCC ju je dodao na listu prijetnji nacionalnoj sigurnosti.

Ugovor nadogradnje i podrške za end-point security sistema u Vijeću ministara BiH, kako je njegov naziv, krajem decembra je potpisao generalni sekretar Vijeća ministara BiH Robert Vidović, koji je kadar HDZ-a, i predstavnik Prointera.

Banjalučka kompanija Prointer dovodi se u vezu sa Igorom Dodikom, sinom Milorada Dodika, lidera SNSD-a koji je 2021. godine stavljen na američku crnu listu. Upravo je zbog te veze američka tehnološka kompanija Microsoft prekinula saradnju sa IT kompanijom Prointer, javlja Faktor.

Prema ugovoru sa Generalnim sekretarijatom Vijeća ministara BiH, ponuđač, dakle Prointer, će “izvršiti isporuku end-point security rješenja” i to Kaspersky endpoint security for business – advanced.

Osnivač i izvršni direktor kompanije Kaspersky, sa sjedištem u Moskvi, je Eugen Kaspersky, kojeg američki zvaničnici opisuju kao bivšeg ruskog obavještajnog službenika, kako je pisao Reuters prošle godine. Radi se o kompaniji koja je jedan od najpopularnijih proizvođača antivirusnog softvera u industriji cyber sigurnosti.

Od 2015. različiti zapadni mediji, a konačno i sama vlada SAD-a navodili su da je Kaspersky imao bliske veze sa ruskom vladom. Tadašnji predsjednik SAD-a Donald Trump je 2017. godine potpisao zakon o zabrani softvera kompanije Kaspersky na državnim računarima. Institucijama američke vlade bilo je zabranjeno da kupuju i instaliraju Kaspersky softver na svoje računare i druge uređaje.

Prošle godine, nakon ruske invazije na Ukrajinu, američka vlada je upozorila američke kompanije da se povećao rizik korištenja softvera Kaspersky i američka Federalna komisija za komunikacije (FCC) je dodala ovu rusku kompaniju na svoju listu prijetnji nacionalnoj sigurnosti SAD-a.

Kaspersky je poricao partnerstvo s ruskim obavještajnim službama, a kompanija je na potez FCC-a odgovorila da je odluka agencije “donijeta na političkim osnovama” u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu.

Prema pisanju Reutersa, američka vlada počela je privatno upozoravati neke američke kompanije dan nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu da bi Moskva mogla manipulirati softverom koji je dizajnirala ruska kompanija za kibernetičku sigurnost Kaspersky kako bi nanijela štetu.

U martu prošle godine je i njemačka vlada upozorila da zapadni potrošači ne bi trebali koristiti ruski softver, uključujući antivirusne proizvode, jer bi ih Moskva mogla kooptirati za cyber napade.

– Antivirusni softver ruske kompanije Kaspersky trebalo bi zamijeniti jer održava vezu sa serverima proizvođača koji bi špijuni Kremlja mogli koristiti kao backdoor, čak i bez znanja kompanije – saopćila je Federalna agencija za cyber sigurnost Njemačke.

Iz Vijeća ministara BiH očekujemo odgovor na pitanja zašto je traženo baš rješenje koje je proizvod ruske kompanije Kaspersky, te da li je njihov antivirusni sistem već ugrađen.

Kompletan ugovor možete pogledati ovdje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79