BiH dobija domaćeg finansijskog giganta kakvog nije imala od rata

Bosna i Hercegovina u narednu godinu ulazi sa domaćim finansijskim gigantom kakvog nije imala od kraja rata – liderom na tržištu osiguranja i trećom najvećom bankom, izvještava BiznisInfo.ba.

Riječ je o ASA grupaciji koja već neko vrijeme ulaže u finansijski sektor. Nakon godina organskog rasta, napravili su nekoliko ključnih akvizicija i to u više oblasti.

Naime, ASA banka je nedavno preuzela Sberbanku, dok je ASA osiguranje kupilo Central osiguranje.

Od 1. decembra ove godine “ASA Banka naša i snažna” (nasljednik Sberbanke) je i formalno pripojena ASA banci, dok se pripajanje Central osiguranja ASA osiguranju, prema najavama, očekuje na kraju ove godine.

Time će ASA grupacija narednu godinu započeti kao treća najveća banka u FBiH i lider na tržištu osiguranja.

Da pojasnimo, zbirna aktiva dvije banke koje su spojene u jednu iznosi čak 2,8 milijardi KM što čini udio od 10,8 posto na tržištu FBiH. Time će ASA banka imati treću najveću aktivu od svih banaka na domaćem tržištu.

S druge strane, prema posljednjim podacima za oktobar, ASA osiguranje je imalo premiju od oko 43 miliona KM, a Central osiguranje nešto više od 41 milion KM.

Dakle, ukupna premija dva društva za deset mjeseci ove godine bila je oko 84 miliona KM. Trenutni lider na tržištu, Adriatic osiguranje, u istom periodu je imalo premiju od 68,4 miliona KM. To znači da će spajanjem dva društva nastati uvjerljivi lider na domćem tržištu.

Domaće finansijsko tržište je stabilno i likvidno, a njime je od rata naovamo uglavnom dominirao strani kapital. Ovo je prvi put da domaća, privatna kompanija sa sjedištem u Sarajevu ima ovako krupnu ulogu na tom tržištu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79