BiH dobila još jednu političku stranku: “Dosta je bilo igrica”

Organizacija ReSTART BiH iz neformalnog aktivističkog angažmana kreće u formiranje političke stranke. Najavili su da će sutra u 12 sati u Općinskom sudu Sarajevo sa advokatom preuzeti dokumentaciju koja je potrebna za registraciju političke stranke.

– Koalicioni partneri na državnom nivou su se na sastanku u Laktašima dogovorili da obore trenutni prijedlog tehničkih izmjena Izbornog zakona, koji se u parlamentarnoj proceduri našao po hitnom postupku.

Prijedlog je po hitnoj proceduri prošao Zastupnički dom, ali s obzirom na to da je oboren u Domu naroda, o ovim izmjenama će se razmatrati u redovnom postupku. Međunarodna zajednica u BiH je kritikovala planove državne koalicije kazavši da je u njihovim izmjenama Izbornog zakona ostavljen prostor za izbornu krađu te da se određenim prijedlozima jača politički interes u izbornom procesu, umjesto da bude smanjen.

Zbog ovakvih situacija, koje bih najbolje opisao sa nazivom satirične emisije “U zdrav mozak”, ReSTART BiH iz neformalnog aktivističkog angažmana koji je služio samo za pritisak na vlast, sutra zvanično kreće u formalizaciju svoje borbe za snažniju državu u kojoj su institucije ispred sela i kafane, a moderno proevropsko društvo ispred plemena – poručio je Suad Đozić u ime ReSTART-a.

U saopćenju su naveli da će tri primarna fokusa djelovanja buduće stranke ReSTART BiH biti:

1.Afirmacija Bosanstva kao nacionalne – državne kategorije identiteta.

2.Implementacija svih presuda Evropskog suda za ljudska prava tj. restart postojećeg sistema kroz izmjenu Dejtonskog Aneksa IV u Ustavu BiH.

3.Zelena politika ili ekopolitika:

– očuvanje prirodnih resursa i razvijanje ekološki održivog društva,

– socijalna pravda, kao preduvjet ostanka mladih u BiH.

– Zakazane 30. proteste ispred Parlamentarne skupštine pomjeramo za par sedmica, kako bi dali prostora da neko probudi visokog predstavnika i da on ispuni vlastito obećanje. Ako se to ne desi do sredine februara, demonstracije su jedino rješenje za izlazak iz krize koju prouzrokuju oni, zbog kojih ReSTART ulazi u ring. Dosta je bilo igrica od kojih svi akteri jako dobro žive, a građani nemaju rješenje za to – navodi se u saopćenju.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79