BiH dobila kredit od 30 miliona eura za nastavak gradnje Prve i Devete transverzale u Sarajevu

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, potpisao je danas sa šeficom ureda EBRD-a u BiH Manuelom Naessl ugovor o zajmu za Projekt gradskih prometnica Sarajevo u iznosu od 30 miliona eura.

Kako je saopćeno iz Ministarstva finansija, svrha projekta je poboljšanje ključne cestovne mreže u Kantonu Sarajevo, kroz finansiranje izgradnje i nadogradnje cestovne infrastrukture na dionicama Prve transverzale (dvocijevni tunel Kobilja glava) i Devete transverzale kako bi se grad Sarajevo povezao s drugim dijelovima kantona i regionalnom cestovnom mrežom.

– Cilj projekta je i smanjenje sadašnjih gužvi i poboljšanje mobilnosti prometa u regiji. Iznos zajma je 30 miliona eura, rok otplate zajma 15 godina uključujući 3 godine grace perioda na otplatu glavnice. Završetak projekta očekuje se krajem 2022. godine – kaže se iz Ministarstva finansija.
Ministar Bevanda zahvalio se direktorici Naessl i istaknuo kako ga raduje što pružaju pomoć Bosni i Hercegovini u svim važnim projektima koji doprinose kvaliteti života građana Bosne i Hercegovine.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79