BiH dobila novu stranku sa starim i poznatim licima: Zelene ideje su naše zajedničko uvjerenje

Zeleni Bosne i Hercegovine od danas su i zvanično nova politička opcija u našoj zemlji. Na prvoj javnoj promociji upriličenoj u Sarajevu, javnosti se obratio dio osnivača ove najmlađe političke organizacije u Bosni i Hercegovini.

Ehlimana Spahić, članica Predsjedništva Zelenih BiH i profesorica političke ekonomije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, predstavila je organizaciju i ciljeve Zelenih BiH. Prof. Spahić naglasila je da “Zeleni BiH od danas postaju najprogresivnija ekonomska, socijalna i ekološka snaga na političkoj sceni naše zemlje”.

“Zelene ideje su naše zajedničko uvjerenje, naš sistem vrijednosti u kojem su pravednost, održivi razvoj, zaštita životne sredine, obrazovana i zdrava nacija ključni su motivi iz kojih je nastao
projekat Zelenih Bosne i Hercegovine. Jedinstveni smo po svemu! Naš put znači pravedan i uravnotežen društveni, ekonomski i ekološki razvoj Bosne i Hercegovine. Dobrobit za svakog njenog građanina, socijalna pravda, jednakost pred zakonom, jednake šanse kao i čist i zdrav okoliš vrijedni su borbe, a to nije samo naša bitka, već interes svakog građanina ove lijepe i perspektivne zemlje“, naglasila je prof. Spahić

Adis Arapović, doktor političkih nauka i nezavisni zastupnik u Federalnom parlamentu, prvi je predsjednik Zelenih Bosne i Hercegovine.

“Cilj je da ova beskrajno važna ideja zelenog pokreta konačno bude politički artikulirana u našoj zemlji, da dobije potrebnu legitimaciju kroz podršku građana, a da potom ima značajan uticaj na kreiranje i provođenje javnih politika. Zanimaju nas samo velike promjene. Zanima nas samo konkretna akcija koju ovo društvo treba. Na primjer, minimalni dohodak od hiljadu KM za svakoga, ukidanje finansiranja političkih stranaka iz budžeta, porez na višak bogatstva, obnovljiva energija u svakom domu, neke su od revolucionarnih ideja koje Zeleni donose. Danas pozivamo sve naše sugrađane koji su umorni od dotrajalih i polovnih političkih stranaka, od isluženih političara da zajedno gradimo jednu novu, bolju Bosnu i Hercegovinu udruživanjem oko ideje i tima kojima je sigurna, zdrava i sretna zajednička budućnost iznad svih drugih ciljeva”, naveo je Arapović.

Nejira Tarić, mlada diplomirana ekonomistica iz Sarajeva i Sumeja Halilović iz Travnika, zlatna srednjoškolka, a danas studentica, naglasili su da “Zeleni BiH nastaju na idejama koje su najbliže najmlađoj populaciji. Zeleni će biti primarno organizacija mladih, ali i svih drugih zaljubljenih u svoju domovinu, njenu prirodu, njenu kulturu i njene potencijale. Jednake šanse i sigurna budućnost su minimum koji mladima treba da ne odlaze iz svoje domovine”.

Slaven Dolić, poduzetnik i ekološki aktivista navodi da “jednom potpuno novom i nezagađenom političkom idejom želimo nadići ideološke, stranačke, etničke i druge nametnute i neizdržive podjele u društvu. Pola svoga života proveo sam čekajući promjene nabolje. Nisu se desile. Zato sam i sam po prvi put odlučio potpuno se aktivirati i posvetiti ovoj plemenitoj ideji”.

Pored njih prisutnima su se obratili i drugi osnivači, prof.dr. Bahrudin Šarić, redovni profesor na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli potpuno posvećen održivom energetskom sistemu, te mr. Muhamed Hadžić, ekonomista i bivši logoraš sa 650 dana provedenih u ratnom zatočeništvu s porukom da se ratne strahote i narušavanje bilo čijeg ljudskog dostojanstva više nikad i nikome ne smiju desiti.

Zeleni Bosne i Hercegovine djelovat će i u sklopu Koalicije Država!, te zajedno sa Platformom za progres (PzP), Nezavisnim blokom (NB), Posavskom strankom (PS), Naprednom demokratskom strankom (NDS) i drugim subjektima planiraju zajednički nastup na predstojećim izborima.

Više informacija o Zelelnim Bosne i Hercegovine može se naći na web stranici www.zeleni.org, te na društvenim mrežama.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79