BiH druga u Evropi po broju dnevno potvrđenih smrtnih ishoda od korone na milion stanovnika

Za razliku od zemalja zapada, situacija na istoku Evrope i dalje je veoma ozbiljna kada je riječ o broju smrtnih slučajeva od koronavirusa. Nažalost, u ovom segmentu, Bosna i Hercegovina trenutno se nalazi u samom evropskom vrhu.

Prema podacima stranice Our World in Data koja svakodnevno vodi i dopunjava statistiku o svim parametrima vezanim za koronavirus, Bosna i Hercegovina se trenutno nalazi na drugom mjestu u Evropi po broju dnevno potvrđenih smrtnih slučajeva od koronavirusa na milion stanovnika.

Ukoliko se detaljnije pogledaju podaci, može se primijetiti kako je smrtnost izrazito visoka u istočnim i južnim dijelovima Evrope te se upravo te države nalaze i u vrhu ove katastrofalne statistike.

Prva u Evropi po broju smrtnosti jeste Mađarska koja ima smrtnost od 25,2 slučaja na milion stanovnika.

Bosna i Hercegovina osim toga što se nalazi na drugom mjestu u Evropi, prva je i u regiji kada je u pitanju smrtnost stanovnika prema statistici stranice Our World in Data koja slijedi podatke Univerziteta John Hopkins. Naša država trenutno ima 23,3 smrtna ishoda na milion stanovnika.

Iza naše države, po broju potvrđenih smrtnih slučajeva slijede Sjeverna Makedonija (19,89), Bugarska (17,9) te Slovačka (13,97).

Od ostalih država regije Crna Gora se trenutno nalazi na šestom mjestu u Evropi (13,19), dok Hrvatska (8,32), Srbija (5,77) te Kosovo (5,62) trenutno imaju znatno niže brojeve kada je riječ o smrtnosti na milion stanovnika.

Katastrofalnu statistiku prije nekoliko dana komentirao je i američki epidemiolog Eric Feigl-Ding koji je naglasio kako je dnevni broj smrtnih ishoda znatno veći nego i u Brazilu u kojem je situacija sa brojem novozaraženih zaista teška.

“Istočna Evropa i Balkan imaju zaista sulude nivoe smrtnosti stanovnika od koronavirusa. Zbog konteksta, smrtnost u Brazilu na milion stanovnika je oko 13. Mađarska, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Slovačka i Crna Gora imaju veću smrtnost od Brazila”, napisao je epidemiolog.

Iako je broj novozaraženih u Bosni i Hercegovini manji, ono što brine jeste broj smrtnih slučajeva. Samo u posljednja 24 sata u državi je od posljedica koronavirusa preminula 61 osoba.

Prethodnih dana dnevno je u našoj državi registrovano od 80 pa do čak 99 smrtnih slučajeva.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79