BiH gubi stotine miliona KM zbog udesa: Stopa smrtnosti među najvećim u EU

Zbog saobraćajnih nesreća i nezgoda Bosna i Hercegovina godišnje gubi više stotine miliona KM, podaci su do kojih je došao portal Radiosarajevo.

“Naime, 2011. godine Fakultet za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu, JP Ceste FBiH uz konsultantske usluge SweROAD napravili su izvještaj o troškovima saobraćajnih nezgoda u FBiH. Tada je utvrđeno koliki su troškovi stradanja svake osobe (poginule, sa teškim tjelesnim povredama i sa lakšim tjelesnim povredama), kao i svake nezgode pojedinačno. Prema utvrđenim iznosima možemo reći da je samo u protekloj godini po tom osnovu FBiH izgubila više od 500 miliona KM”, kazala je za Radiosarajevo Mersiha Imširović, saradnica za sigurnost saobraćaja u BIHAMK-u.

Prema statističkim podacima od nadležnih institucija (FMUP, MUP RS, MUP Brčko Distrikta, MUP kantona, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS), na bh. putevima u protekloj 2018. godini dogodilo se ukupno 36.672 saobraćajnih nesreća od kojih je zabilježeno 7.494 saobraćajnih nesreća sa poginulim i povrijeđenim osobama, te 29.178 saobraćajnih nesreća sa materijalnom štetom.

“Nažalost, u saobraćajnim nesrećama u BiH život je izgubilo 277 osoba, dok je 10.403 osoba zadobilo teže ili lakše tjelesne povrede”, kazala je Imširović.

Zbog ovih zastrašujućih podataka o stanju sigurnosti prometa na cestama, ekonomija u našoj zemlji gubi stotine miliona KM, ako se uzmu u obzir troškovi liječenja i odštete, oštećenja imovine, administrativni rad, gubitak produktivnosti povrijeđenih…

Veliki broj saobraćajnih nesreća na našim putevima, između ostalog, rezultat je nepoštivanja saobraćajnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa saobraćajne kulture većeg broja učesnika u saobraćaju.

Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uslovima na putevima su jedan od najčešćih uzročnika izazivanja saobraćajnih nesreća (oko 24,3%), slijede saobraćajne nesreće nastale pod uticajem alkohola i drugih opojnih sredstava, zatim nezgode koje su rezultat radnji vozilom u saobraćaju, te ostali uzroci koji podrazumijevaju nepoštivanje aobraćajnesignalizacije, nepovoljne uslove na putu itd.

Prema podacima BIHAMK-a, najveći broj saobraćajnih nesreća zabilježen je na ulicama u naselju (37,44%), a zatim na magistralnim putevima (29,9%), onda slijede lokalni (18,35%), paregionalni putevi (9,88%), itd.

Također, prema informaciji Ministarstva prometa i komunikacija FBiH, sigurnost na cestama u većem bh. entitetu veoma je kritično pitanje jer je smrtni ishod po stanovniku oko pet puta veći nego u zemljama s najboljim rezultatima u Europskoj Uniji (EU).

Iako je tokom protekle godine smanjen broj saobraćajnih nesreća, kao i broj poginulih u nesrećama, ipak se može zaključiti da je stanje cestovnog saobraćaja u našoj zemlji i dalje nezadovoljavajuće i da se nalazimo pri samom vrhu liste po smrtnosti u saobraćaju.

Tako je tokom protekle godine stopa smrtnosti u BiH iznosila 72 poginule osobe na milion stanovnika što je daleko od prosjeka u EU – 49 poginulih na milion stanovnika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79