BiH i Hrvatske se spajaju mostom kod Bosanske Gradiške narednog mjeseca

Izgradnja mosta preko rijeke Save kod Bosanske Gradiške napreduje planiranom dinamikom, potvrdio je za Klix.ba Vojin Mitrović, ministar komunikacija i transporta BiH.

“Na našoj strani završeni su armiranobetonski objekti, propust ispod trupa autoputa i podvožnjak na odbrambenom nasipu. Nasip u trupu autoputa od završene dionice autoputa E661 Gradiška – Banja Luka do odbrambenog nasipa uz rijeku Savu urađen je do kote vrha nasipa”, izjavio je.

Dalje ističe kako su na obje strane završeni upornjaci (obalni stubovi), kao i svi stubovi.

“Na našoj strani montirani su svi segmenti čelične konstrukcije mosta, uključujući i prvi koji povezuje obalni stub. Na hrvatskoj strani montirano je oko 1.900 tona konstrukcije od ukupno 2.400 tona. Spajanje dvije strane planirano je u augustu ove godine. Most bi trebao da bude završen do maja 2022. godine, a bit će u funkciji po završetku prilazne saobraćajnice, koju treba da izgradi Hrvatska. Naime, Hrvatske ceste potpisale su ugovor s izabranim izvođačem radova, tačnije kompanijom Integral inženjering Laktaši na dionici brzog puta Okučani – granica BiH, u koju će investirati oko 351.000.000 kuna. Dionica je duga oko četiri kilometra, imat će četiri trake od mosta Sava do naselja Nova Varoš. Izgradnja bi trebalo da počne uskoro, a izvođač ima rok od 24 mjeseca da posao privede kraju”, kazao je Mitrović.

Gradnja mosta preko Save počela je u jesen 2019. godine, a rok za završetak je 30 mjeseci. Ugovorena vrijednost radova je 19.702.997 eura, bez PDV-a, dok je za projekt odobren i grant Evropske komisije preko Investicionog fonda za Zapadni Balkan u iznosu od 6,8 miliona eura. Obje strane finansiraju izgradnju po pola.

“Most preko rijeke Save kod Gradiške je značajan prvenstveno zbog ubrzanja protoka ljudi i robe preko najfrekventnijeg graničnog prijelaza između BiH i Hrvatske, odnosno Evropske unije. Završetkom mosta smanjit će se saobraćajne gužve u samom centru Gradiške, što će olakšati život lokalnom stanovništvu, ali i razvoj samog grada. Pored toga, most preko rijeke spaja mrežu autoputeva u RS-u s evropskom transportnom mrežom”, istakao je Mitrović.

Most je dug 426 metara, a u njegovoj izgradnji učestvuju Integral inženjering a.d. Laktaši, “Đuro Đaković Montaža” d.o.o. Slavonski Brod i Zagreb Montaža d.o.o. Zagreb s podizvođačima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79