BiH i Srbija najavile nikad bolje povezivanje: Dva autoputa, ali i obnova željezničke pruge

U Sarajevu je održan sastanak ministra komunikacija i prometa BiH Edina Forte i ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Gorana Vesića, nakon čega su obratili javnosti gdje je razgovarano o detaljima sastanka.

Forto je naglasio da se BiH treba fokusirati na regionalno povezivanje, jer je saobraćajna infrastruktura nešto što je zajednički cilj te sredstvo približavanju ka EU.

“Regionalno povezivanje mora biti cilj. Time se približavamo kroz transportnu zajednicu, a koja jeste projekat EU, a u kojem i mi ravnopravno učestvujemo. Neki od projekata jesu vidljivi i mi ćemo s Vladom Republike Srbije aplicirati kod EU za bespovratna sredstava u najmanje dva projekta, a jedan od njih je pruga koja se proteže od Banja Luke – Doboja – Tuzle i Zvornika, te dalje u Srbiju, ali i rekonstrukciju mostova koje povezuje Bosnu i Srbiju”, poručio je Forto.

Naglasio je da je to nešto što će uraditi u skorijem roku.

“Ima tu i dosta drugih stvari kao što je digitalizacija transportnih dozvola koje postaju neka vrsta birokratskog tereta te je cilj da se to dosta pojednostavi i liberalizuje. Cilj je da zajedno da pokažemo da BiH i Srbija zajedno idu ka EU”, kazao je.

Vesić se potom obratio prisutnim gdje se zahvalio Forti na gostoprimstvu. Naveo je da su oni došli u BiH da razgovaraju o konkretnim projektima između dvije zemlje jer je cilj obje vlade da se region saobraćajno poveže.

“Mi u Srbiji gradimo preko 400 kilometara brzih saobraćajnica i autoputeva. Preko 200 kilometara pruge također gradimo i naš cilj je da se povežemo sa svim susjedima. Naravno da je BiH jedan od naših najvažnijih susjeda i prioritet kada je u pitanju povezivanje”, naveo je Vesić.

Ono što je istakao jeste da će oni u nekoliko godina biti povezani sa BiH sa dva autoputa i dvije brze saobraćajnice i to se nikada nije desilo u historiji.

“To se čak nije desilo ni u Jugoslaviji, ali u svakom slučaju to će biti veoma dobro za građane i građanke obje države. Prvi naš autoput je autoput Beograd – Sarajevo. Mi ćemo do kraja godine završiti svoj dio i tu se gradi integrisani granični prijelaz u Rači”, kazao je.

Dodao je da će obaveza biti na prijatelje iz BiH da završe svoj dio puta.

“Vrijeme je da Beograd i Sarajevo budu povezani autoputem. Ono što je još jedna dobra vijest da ćemo do kraja sljedeće godine završiti još jednu brzu saobraćajnicu sa jednim odvojkom koji će također povezati BiH i Srbiju”, poručio je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79