BiH i terorizam: Šta znači novo upozorenje američkih vlasti svojim građanima?

, Image: 14371731, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia

Američki Stejt Department izdao je Upozorenje za sve Amerikance koji putuju u Bosnu i Hercegovinu da pojačaju oprez zbog mogućih terorističkih napada, zaostalih mina, ali i koronavirusa.

Upozorenje je izdano za još nekoliko zemalja sa identičnom formulacijom.

Ima li ovo upozorenje veze sa konkretnom terorističkom prijetnjom u Bosni i Hercegovini?

Bosna i Hercegovina označena je kao narandžasta zona, kojom State Departmant upozorava Amerikance da još jednom razmisle prije nego odluče otputovati u BiH zbog mogućih terorističkih napada.

Riječ je o tipskom upozorenju koje ima više veze sa mogućim posljedicama američkog povlačenja iz Afganistana, nego sa nekom konkretnom terorističkom prijetnjom u BiH, smatra stručnjak Vlado Azinović.

U crvenoj zoni su Francuska, Španija i Velika Britanija. Amerikancima se preporučuje da ne putuju u ove zemlje zbog mogućih terorističkih napada.

Kada je riječ o prevenciji terorizma u Bosni i Hercegovini, saradnja domaćih vlasti i sigurnosnih institucija je ključna, smatraju stručnjaci.

Opširnije u prilogu:

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79