BiH ima kredit od 2,67 milijardi KM na kojeg plaća kamatu a koji nije angažovan!

BiH trenutno ima 2,67 milijardi KM neangažovanih kreditnih sredstava ugovorenih kod međunarodnih kreditora, podaci su Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara.

Neki od kredita su odobreni, a neiskorišteni su i “na čekanju” godinama, dok ima i onih koji su fazi realizacije, ali još nisu u potpunosti iskorišteni, piše sarajevski Avaz.

Prema informacijama Ministarstva finansija i trezora koje prenosi ovaj list, BiH je angažovala samo 855,66 miliona KM za šest mjeseci ove godine, od čega većinu, 76,04 odsto, čine sredstva MMF-a – kredit brze pomoći od 330 miliona evra koji je odobren u maju.

Od ostalih povučenih sredstava 5,6 odsto odnosi se na kredite Evropske investicione banke, 5,49 odsto na Investicioni okvir za Balkan, 4,85 odsto na Evropsku banku za obnovu i razvoj, a na ostale kreditore otpada 8,02 odsto.

Neangažovano je više od 659 miliona KM Evropske investicione banke, 764 miliona KM MMF-a, 258 miliona KM Svjetske banke – Međunarodne banke za obnovu i razvoj, te 389 miliona Evropske banke za obnovu i razvoj.

Na odobrena, a neangažovana sredstva BiH plaća kamate.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79