BiH ima lijek koji pomaže u liječenju koronavirusa!

Ovih dana završeno je kliničko ispitivanje lijeka Enkorten farmaceutske kompanije Bosnalijek,a rezultati su odlični. Riječ je o imunomodulatoru koji je već registrovan na tržištu Bosne i Hercegovine i koristi se za liječenje multiple skleroze. U istraživanju je učestvovalo 120 pacijenata iz gotovo cijele BiH.

Rezultati pokazuju da je lijek efikasan i siguran za primjenu kod srednje teške kliničke slike COVID-19 infekcije u bolničkim uslovima te da značajno pomaže i ubrzava oporavak ovih pacijenata. Ovo je veliko otkriće za bh. farmaceutsku industriju, tvrde istraživači koji su učestvovali u cjelokupnoj priči.

Esad Mehina bolovao je od Covida i ljekari su mu davali pet posto šansi da preživi. On je bio jedan od pacijenata koji se odlučio primiti Enkorten u periodu kada su vršena klinička ispitivanja.

– Imao sam tako tešku upalu pluća, to je bila borba za život. Kažu mi ljekari su predviđali da nisam imao ni pet posto šanse da preživim. Zahvaljujući Bogu prvo, pa ljekarima i ovom lijeku ja sam ostao živ. Ja sam za 19 dana smršavio 17 kilograma. Poslije dobivanja te injekcije stanje mi se popravilo nabolje. Kada sam primio posljendju injekciju skinut sam sa kisika, kaže Esad Mehina.

Njegovu priču potvrđuju i primjeri pacijenata u Sarajevu, tvrdi doktor Rusmir Baljić. Ističe da je 50-ak pacijenata tretirano ovim lijekom u periodu kliničkog istraživanja.

– Ono što smo mi vidjeli na primjeru ordiniranja kod tih pacijenata jeste da su se oni brže oporavljali i da smo imali jako veliki procenat preživljavanja. Procenat je bio isti kao u kontrolnoj grupi, nije bilo razvoja teže kliničke forme. Kada govorimo o pacijentima koji su tretirani – to je bila studija koja je randomizirana, odnosno uključivala je i placebo i lijek i mi smo jako zadovoljni prikazanim efektom lijeka, istakao je Rusmir Baljić, šef Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Iz kompanije Bosnalijek pojašnjavaju da je Enkorten lijek koji ima imunomodulatorno djelovanje i već godinama je registrovan u BiH, a koristi se u liječenju relapsno-remitentne multiple skleroze, najčešćeg oblika ove bolesti.

– Kliničko ispitivanje je pokazalo da je lijek efikasan i siguran za primjenu kod srednje teške kliničke slike COVID-19 infekcije u bolničkim uslovima, da značajno pomaže i ubrzava oporavak ovih pacijenata, te se nadamo da će ovaj lijek pomoći što većem broju oboljelih od infekcije COVID-19. Istraživanje je pokazalo i veoma dobru podnošljivost lijeka, saopćeno je iz Bosnalijeka.

Kako su iz Bosnalijeka potvrdili u studiji koja je rađena u Banjaluci, Sarajevu, Zenici, Mostaru i Travniku učestvovalo je 120 pacijenata. Pola njih primalo je standarnu terapiju, a druga polovina je uz standardnu terapiju primala Enkorten.

Navode i to da je provedeno istraživanje pokazalo da je prosječni period oporavka pacijenata tokom boravka u bolnici koji su koristili lijek iznosio četiri dana za razliku od šest dana kod srednje teških. Tvrde i da su niski omjeri pojedinih upalnih parametara pokazali manji trend pogoršanja stanja kod pacijenata koji su koristili Enkorten.

– Zaključili smo da Enkorten može pomoći pacijentima sa COVID-om ako se lijek dobiju u ranoj fazi bolesti, odnosno pacijentima sa srednje teškom kliničkom slikom. On u suštini sprečava daljni razvoj ka težoj kliničkoj formi, jer je to imunomodulator koji sprečava nastanak citokinske oluje, a to je jedno dešavanje u organizmu koje je vezano za infekcije ove vrste, a koje nažalost rezultira smrću, istakao je dr. Baljić.

Iz kompanije Bosnalijek su potvrdili da su klinički centri već izrazili spremnost za nabavku doza Enkortena, ali naglašavaju da bez obzira na pozitivna klinička iskustva Enkorten nije lijek protiv COVID-a 19 i da trenutno takav ne postoji nigdje u svijetu piše N1.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79