BiH između obećanja i stvarnosti: Šta misle građani koji žive u EU o situaciji u domovini?

Bosna i Hercegovina (BiH) suočava se s brojnim izazovima na putu ka članstvu u Europskoj uniji (EU). Nedostatak političkog konsenzusa, problemi u provedbi ključnih reformi, korupcija i nepoštovanje pravila samo su neki od problema koji čine taj put izuzetno teškim.

Osim toga, jaz u standardu između BiH i zemalja EU i dalje je velik, a procjene govore da bi do dosezanja zapadnog nivoa trebalo proći još 70 godina.

Građani BiH živeći u toj kompleksnoj situaciji suočavaju se s izazovima i dilemama.

Tihomir Davidović, koji već 32 godine živi u Belgiji, ističe visoku razinu zaštite radničkih prava, visoke plate i transparentnost u poslovanju. S druge strane, problemi s korupcijom, nepotizmom te politički pritisci često su naglašeni u BiH.

Davidović za BN također ukazuje na ozbiljnost kršenja zakona u zemljama EU, gdje bi ponuda mita bila ozbiljno kažnjena.

Ziba Mehić, koja živi u Njemačkoj više od tri desetljeća, naglašava stroga pravila i zabrane vezane uz mito i korupciju. Upozorava na ozbiljnost kažnjavanja takvih postupaka te iznosi frustraciju situacijom u BiH gdje, kako navodi, politika ima presudan utjecaj na gotovo sve.

Građani su svjesni problema s kojima se BiH suočava i smatraju da je nužno postizanje političkog konsenzusa te provedba ključnih reformi kako bi se poboljšala perspektiva zemlje. Kritiziraju nepoštovanje pravila i propisa, korupciju te političke pritiske kao prepreke napretku.

Uz sve izazove, BiH će trebati ozbiljne napore, političku volju te saradnju svih relevantnih aktera kako bi ostvarila svoje europske integracijske ciljeve.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79