BiH je bila na korak do legalizacije kanabisa, gdje je zapelo?

Kako je još krajem maja optimistično najavljeno da je Bosna i Hercegovina na korak do legalizacije kanabisa u medicinske svrhe, to se još nije desilo.

Naime, tada je Vijeće ministara BiH jednoglasno donijelo odluku o konačnom popunjavanju Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga, a koja je trebala predstaviti nacrt zakona.

Upražnjeno mjesto

Međutim, ni tri mjeseca nakon tog sastanka nije popunjeno jedno mjesto u Komisiji. Na ovu problematiku jučer je podsjetio zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović.

– Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija obećao je da će sazvati sjednicu kako bi se popunilo to upražnjeno mjesto. To je ključna komisija za ovaj zakon. Krajem maja održana je sjednica. Međutim, čekalo se skoro dva mjeseca da se odluka pošalje na objavu. Kada sam pitao na sjednici Parlamenta gdje je stalo, rečeno mi je da je do Ministarstva sigurnosti BiH – kaže Magazinović za “Avaz”.

Sada je odluka došla do Ministarstva civilnih poslova, gdje resorna ministrica Ankica Gudeljević treba da sazove konstitutivnu sjednicu Komisije. Bez saglasnosti ove komisije, Vijeće ministara ne može usvojiti zakon.

Prava slika

– Poslije Vijeća ministara odluka bi trebala doći u Parlament. Dakle, sada se čeka to famozno popunjavanje jednog mjesta u Komisiji pa da Gudeljević sazove sjednicu – govori Magazinović.

Tema legalizacije kanabisa u medicinske svrhe je, dodaje, možda i prava slika institucija BiH.

– Svi znamo koliko je teško nešto usvojiti kad postoje razlike u stavovima. Međutim, u ovom slučaju svi su saglasni i nema političkog protivnika, ali stvari se dešavaju veoma sporo. Skoro dvije godine se zalažem za ovu priču – ističe Magazinović.

Rasteže se godinama

Saša Magazinović je o ovoj temi razgovarao i s ministricom Gudeljević, kao i s ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem, koji su rekli da nisu protiv usvajanja ovog zakona.

– Nema niti jednog političkog lidera u BiH koji se protivi, ali, nažalost, sve na kraju zapne na nekoj radnoj grupi. Tako se ova priča rasteže godinama – poručio je Magazinović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79