BiH je još 2013. godine zvanično stala na stranu Azerbejdžana u ratu s Armenijom

U jeku rata koji bukti na teritoriji Azerbejdžana, a zbog sporne teritorije Nagorno-Karabah, koja je naseljena većinski Armencima i koja traži otcjepljenje, vrijedi istaći da je Bosna i Hercegovina još prije sedam godina u državnom parlamentu zauzela stav o tom pitanju.
U sukobu koji je obnovljen prije nekoliko dana između Azerbejdžana i Armenije prvi prvi političari koji su se oglasili i otvoreno dali podršku jednoj strani su čelnik SDA Bakir Izetbegović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović (SDA). Oni su otvoreno podržali Azerbejdžan.

U tom smislu treba podsjetiti da je državni parlament BiH 2013. u Zastupničkom i 2014. godine u Domu naroda usvojio rezoluciju kojom daje podršku suverenitetu i teritorijalnu cjelovitost Azerbejdžana koji polaže pravo na Nagorno-Karabah.

U rezoluciji pozivaju na ispunjavanje svih preporuka i rezolucija u vezi s konfliktom s Armenijom te pozivaju na “izvođenje svih armenskih vojnih jedinica s okupirane teritorije Azerbejdžana”.

U rezoluciji su osudili masovno istrebljenje stanovništva na nacionalnoj i etničkoj osnovi u gradu Hodžali te podržavaju obnovu suvereniteta Azerbejdžana na cjelokupnoj teritoriji.

Državni parlamentarac Saša Magazinović (SDP) smatra da je tada glavni razlog usvajanja ove rezolucije bio interes za investicije Azerbejdžana u BiH, koje su bile obećane.

“Postojala je tada opcija da veliki novac iz ove zemlje bude investiran u infrastrukturu. Ne mogu reći da je to uslovljavano ovim rezolucijama, ali ako analizirate druge države koje su isto učinile, a nije ih mali broj, vidjet ćete da to niko nije uradio ‘džaba’. Sjećam se da sam tu čitavu situaciju gledao na malo drugačiji način. Meni je tada bilo važno da se osudi genocid u Hodžali, što je i učinjeno. Žalosno je da smo kao Parlament bili spremni osuditi genocid u drugoj državi, ali ne i u svojoj zemlji”, zaključio je Magazinović za Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79