BiH je zvanično bogatija za 142 nova oficira i podoficira

U kasarni Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) ‘Rajlovac’ u Sarajevu danas je promovirana 10. klasa oficira i 12. klasa podoficira OS, čime je ujedno ozvaničen i njihov prijem u aktivnu profesionalnu vojnu službu (PVS).

Nakon uspješno završene osnovne oficirske i podoficirske obuke, zakletvu je na prigodnoj svečanosti položilo 66 kandidata (49 mladića i 17 djevojaka) u sklopu 10 klase oficira, koji su u PVS primljeni u činu potporučnika, te 76 kandidata (68 mladića i osam djevojaka) u sklopu 12 klase podoficira, koji su PVS-u pristupili u činu vodnika.

U prisustvu dužnosnika Ministarstva odbrane BiH i OSBiH, predstavnika NATO štaba u Sarajevu, EUFOR-a i vojnodiplomatskog kora, te rodbine i prijatelja mladih lidera OSBiH, sudionike ceremonije je pozdravio i čestitke u povodu promocije uputio načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović, pocrtavajući značaj zanavljanja i podmlađivanja oficirskog i podoficirskog kadra OSBiH.

– Današnja dodjela diploma je kruna jednog mukotrpnog rada i zalaganja, ali i imperativ da budućim obavezama pristupate krajnje profesionalno, odgovorno i savjesno – kazao je general Mašović, istaknuvši kako je omogućavanje mladima da pristupe OS i u funkciji suzbijanja trenda odliva mladih kadrova iz BiH.

Podsjetio je, istovremeno, kako je obuka mladih oficira i podoficira OSBiH po sadržaju i metodu u potpunosti usaglašena s visokim standardima edukacije i obuke zemalja članica NATO-saveza, te usmjerena na podizanje stepena interoperabilnosti koji je prioritetan za nastavak integracijskih procesa BiH.

Sudionicima svečanosti obratio se i zamjenik ministra odbrane BiH Slaven Galić, podsjećajući na dva glavna pravca razvoja OSBiH – vlastitu tranziciju, odnosno održavanje postojećih i usavršavanje i unapređenje sposobnosti i kapaciteta.

– Jedan od mnoštva izazova s kojima se OS susreću jeste zanavljanje svog sustava… Vlastiti sustav selekcije i obuke se pokazao efikasnim načinom brzog zanavljanja ključnog kadra – kazao je Galić, naglašavajući značaj usavršavanja ljudskih potencijala, stvorenih u vlastitoj državi, vlastitim resursima.

Dodao je kako je na taj način data mogućnost najboljim i najspremnijim vojnicima da napreduju u vlastitom profesionalnom razvoju, te da budu najbolji promotori vojnog poziva.

Pripadnike 10. klase oficira i 12. klase podoficira OSBiH, kao i ostale sudionike ceremonije, pozdravio je i komandant Centra za profesionalni razvoj pukovnik Šaban Kadrić, navodeći kako je ova svečanost pokazatelj uspješno izvršene misije tog centra, te podsjećajući na dosadašnje aktivnosti na planu obuke i edukacije u sklopu OSBiH.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79