BiH još čeka 305 miliona eura pomoći od MMF-a

U Ministarstvu finansija RS novac planiraju iskoristiti za nabavku vakcina i opreme, pomoć privredi i otplatu duga

Još se čeka uplata na račun Centralne banke BiH od 305 miliona eura pomoći za Bosnu i Hercegovinu od Međunarodnog monetarnog fonda. Ovoga puta je riječ o bespovratnim sredstvima, namijenjem za borbu protiv pandemije, objavila je Federalna TV.

– Do nas je da pravilno iskoristimo. Ako mi budemo od ovog novca pokrili neke šupljine koje smo uradili ranije, neke pogrešne poteze, da to pokrijemo, to neće biti dobro – kaže ekonomista Željko Rička.

U Ministarstvu finansija RS novac planiraju iskoristiti za nabavku vakcina i opreme, pomoć privredi i otplatu duga. Iz Ministarstva finansija FBiH danas nisu odgovorili kako će trošiti novac.

Poučeni iskustvom, stručnjaci u BiH kažu da je trošenje novca najveći problem.

– Dokle god mi ne “pojefitinimo” državu, imat ćemo problem trošenja u toj državi. Ali najteže je promijeniti način funkcionisanja države jer politika igra svoju ulogu, kazao je Rička.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79