BiH najavljuje ubrzanje rješavanja pitanja granice s Hrvatskom

BiH najavljuje ubrzanje rješavanja pitanja granice s Hrvatskom


Državno povjerenstvo za granicu Bosne i Hercegovine, u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH, najavljuje obnovu kontakta s partnerima iz Republike Hrvatske kako bi dinamizirali proces ratifikacije ugovora o granici. Očekuje se da će ova inicijativa doprinijeti podizanju kvalitete odnosa između dviju zemalja, a poseban fokus stavljen je na ubrzanje procesa integracije BiH prema Europskoj uniji.

Državno povjerenstvo za granicu, uz potporu Ministarstva vanjskih poslova BiH, uskoro će obnoviti kontakt s hrvatskim partnerima kako bi nastavili saradnju i ubrzali ratifikaciju ugovora o granici. Ovaj korak naglašava važnost poboljšanja odnosa između dviju prijateljskih zemalja.

S obzirom na intenziviranje integracijskih procesa na jugoistoku Europe, očekuje se da će obje zemlje brzo riješiti preostala sporna pitanja u vezi s granicom.

Tehnički preduvjeti za rad Državnog povjerenstva za granicu bit će stvoreni kako bi se ubrzao proces ratifikacije. Navedeno u izvještaju ukazuje na potrebu postizanja potpune dokumentacijske cjeline, uključujući detaljan opis granice.

Uprkos prijašnjim nastojanjima tokom 2010. godine, očekuje se da će nove inicijative i otvoren dijalog pomoći u rješavanju preostalih graničnih pitanja. Pismo namjere koje je Državno povjerenstvo za granicu BiH uputilo Hrvatskoj u aprilu 2023. godine naglašava odlučnost obje strane u rješavanju otvorenih pitanja.

Nastavak razgovora o granici između Bosne i Hercegovine te Republike Hrvatske predstavlja ključni korak prema jačanju regionalne saradnje. Inicijativa za obnovu saradnje svjedoči o zajedničkom cilju unapređenja odnosa i stvaranju povoljnog okruženja za europsku integraciju Bosne i Hercegovine.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija