BiH nastavlja saradnju sa MUP-om Austrije: Nastavak deportacije nezakonitih migranata iz BiH

Zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije čestitali su predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH i Službe za poslove sa strancima BiH za uspjeh koji je proteklih sedmica postignut u oblasti prisilnog povratka ilegalnih migranata u Pakistan.

Na sastanku u Beču sa generalnim direktorom Direktorata za migracije u MUP-u Austrije Peterom Vebingerom (Webingerom), predstavnici MS BiH Saša Kecman i zamjenik direktora SPS BiH Mirsad Buzar, zahvalili su se na podršci MUP Austrije koje je posljednjih godina snažno podržavao BiH u jačanju kapaciteta za efikasno upravljanje migracijama.

Nastavak procesa
Tom prilikom je razgovarano i o nastavku procesa deportacija nezakonitih migranata iz BiH, te su predstavljeni planovi BiH u ovoj oblasti.

Razgovarano je o nastavku podrške u povratku ilegalnih migranata i spriječavanja trgovine ljudima. Značajnu podršku BiH u borbi protiv ilegalnih migracija pružila je Zajednička platforma za koordinaciju mjera (Joint Coordination Platform – JCP).

Sa zvaničnicima JCP-a Berndtom Kornerom i Sanjom Selak-Ostojić razgovarano je o finansijskoj i tehničkoj podršci u nastavku ovog procesa.

Koristan sistem

Također, predstavljena su iskustva MUP-a Austrije u korištenju sistema za upravljanje slučajevima readmisije (RCMS), čiji namjena je ubrzanje identifikacije migranata.

Zamjenik Buzar je istakao da bi ovaj sistem bio veoma koristan za BiH jer bi se značajno pojednostavila i uz korištenje biometrijskih podataka ubrzalo utvrđivanje identiteta osoba koje ilegalno borave u našoj zemlji, a time i značajno skratio period potreban za njihovu deportaciju.

Također, o ovim temama i projektima od zajedničkog interesa je razgovarano i sa predstavnicima Zajedničkog ureda za operacije (Joint Operation Office – JOO).

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79