BiH ne postiže dogovor o raspodjeli 245 miliona KM od putarina

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH nije postigao dogovor o raspodjeli oko 245 miliona KM od putarina, namijenjenih izgradnji autoputeva i rekonstrukciji puteva.

Ministar finansija Srđan Amidžić izjavio je da se ne postiže sporazum ni o privremenim koeficijentima za raspodjelu prihoda, ukazujući na ekonomsku neodrživost zemlje.

Srđan Amidžić, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH i predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, rekao je da dogovor nije postignut ni u vezi s utvrđivanjem privremenih koeficijenata za raspodjelu prihoda sa jedinstvenog računa za period oktobar – decembar ove godine.

“BiH je ekonomski neodrživa zemlja”, rekao je Amidžić nakon sjednice Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Podsjećanja radi, o raspodjeli prihoda od putarine vlast u Bosni i Hercegovini ne može se dogovoriti mjesecima, a osnovni problem je u tome što se ne slažu o koeficijentima, odnosno kome koliki postotak od tih sredstava treba da pripadne.

Podsjetimo, u junu na računima UIO po osnovu putarine nalazilo se 218 miliona KM i tada je predloženo da Federaciji BiH pripadne 128,5 miliona KM, Republici Srpskoj 85 miliona KM, a Brčko distriktu 4,3 miliona KM, međutim Toni Kraljević, ministar finansija Federacije BiH, na to nije želio da pristane.

Nedostatak sporazuma o raspodjeli stvara problem u odlučivanju, a novac ostaje neraspoređen na računima, uzrokujući štetu kako preduzećima tako i državi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79