BiH neće dobiti kandidatski status u decembru?

Evropska komisija predložila je početkom oktobra da se Bosni i Hercegovini, između ostalih, dodijeli kandidatski status za članstvo u EU. No od toga na sjednici Vijeća EU u decembru neće biti ništa uprkos jakom lobiranju Slovenije i Austrije.

Francuska i Nizozemska trenutno su protiv davanja kandidatskog statusa našoj državi i teško da će se promijeniti njihovo mišljenje do decembra za kada je zakazana sjednica Vijeća Evropske unije na kojoj će se odlučivati o kandidatskom statusu BiH koja je nedavno dobila uslovni status. Njihov stav dijeli većinski dijeli i Njemačka.
O tome se, kako saznajemo, razgovaralo i na nedavnom sastanku ministara vanjskih poslova u Berlinu kojem je prisustvovala i šefica bh. diplomatije Bisera Turković.

Ove članice EU smatraju da bi davanje kandidatskog statusa bila nezaslužena nagrada za odlazeću vlast u BiH koja nije uradila gotovo ništa na evropskom putu. Zvanični Pariz, Berlin i Amsterdam imaju u vidu i političke snage koje su blokirale brojne reformske procese i zemlju odvele u duboku političku krizu koja i danas traje. Također, problem je i Milorad Dodik koji otvoreno podržava Rusiju i njenog predsjednika Vladimira Putina dok traje agresija na Ukrajinu i sve je veći euroskeptik.

Vlade tri nabrojane članice EU, a prije svega Francuska, žele prvo vidjeti istinski pomak na evropskom putu, a vjerovatno i sačekati formiranje nove vlasti u BiH nakon nedavno održanih izbora.

Ne treba zaboraviti ni da Evropska unija nije sa oduševljenjem dočekala posljednje odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta u vezi sa nametanjem izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH.

O svemu ovome bh. zvaničnici će razgovarati već u petak sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen koja dolazi u zvaničnu posjetu Sarajevu

Treba istaći i da ovaj ubrzani put “gura” mađarski diplomata i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi, koji je inače u veoma dobrim odnosima sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom. S obzirom na brojne opstrukcije koje Mađarska pravi unutar EU, ovaj potez ključnih zemalja EU može se posmatrati i kao svojevrstan odgovor politici Budimpešte.

Evropska komisija je dala preporuku za kandidatski status Bosni i Hercegovini uz osam uslova koji su postavljeni pred nas. Do decembra nije realno očekivati da se ti uslovi ispune, a upitno je i da li će vlast biti formirana do kraja godine.

Prenosi klix.ba

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79