BiH očekuje izručenje jednog od NAJOPASNIJIH KRIMINALACA u regionu

Izručenjem Darka Eleza u BiH očekuje se da budu riješene dvije veoma brutalne likvidacije na području Istočnog Sarajeva, te veći broj iznuda koje su proteklih godina počinjene na području Republike Srpske, otkriva izvor Srpskainfo.

Advokat Tomić: Darko Elez je spreman otkriti ubice sarajevskih policajaca

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je u utorak odlučio da su ispunjeni uslovi za izručenje Darka Eleza (40) Bosni i Hercegovini, koja ga traži zbog niza krivičnih djela organizovanog kriminala.

Portparolka suda Mirjana Piljić precizirala je da je sud odbio žalbu Elezovog advokata i potvrdio rješenje Višeg suda u Beogradu iz januara, kojim je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za izručenje Eleza zbog niza teških krivičnih djela organizovanog kriminala izvršenih 2015, 2017, 2018. i 2019. godine.
Poveznica

Izvor Srpskainfo otkriva da se Elez direktno povezuju sa likvidacijom Siniše Miličevića zvanog Tigar u maju 2018. godine i ubistvom Miloša Ostojića u januaru 2019. godine.

– MUP Republike Srpske predano radi na rasvjetljavanju ova dva ubistva. Za sada je utvrđeno da se Elez može povezati s njima, zbog čega je, između ostalog, zatraženo i njegovo izručenje. Osim toga, utvrđeno je da je Elez odgovoran i za brojne iznude koje je počinio na području Istočnog Sarajeva, ali i Bijeljine. Takođe postoji sumnja da je učestvovao i drugim veoma teškim krivičnim djelima – pojasnio je naš sagovornik.

Portparol Tužilaštva BiH, Boris Grubešić, rekao je da će nakon odluke Višeg suda u Beogradu biti preduzete sve potrebne aktivnosti za preuzimanje i procesuiranje Eleza.

– Ova odluka, između ostalog, rezultat je napora i saradnje Tužilaštva BiH i MUP Republike Srpske, u koordinaciji s partnerskim pravosudnim institucijama i MUP Republike Srbije – poručio je Grubešić.
“Lutka”

On je precizirao da je Elez optužen u okviru predmeta kodnog naziva “Lutka” u kojem su u dosadašnjem postupku izrečene pravosnažne kazne zatvora u trajanju od više od 130 godina.

– Tužilaštvo BiH takođe radi na opsežnom predmetu za organizovani kriminal koji se odnosi na osumnjičenog Eleza i druge osobe, koje su pod istragom zbog teških krivičnih djela, kao što su mafijaške likvidacije, iznuda i druga krivična djela na području Istočnog Sarajeva i Bosne i Hercegovine – istakao je Grubešić.

Podsjetimo, Elez je uhapšen sredinom decembra u beogradskom naselju Batajnica u prevozničkoj firmi, koju vodi njegova supruga Ratka, i od tada se nalazi u ekstradicionom pritvoru.

Kako je naš izvor pojasnio, inspektori su došli do saznanja da je on povezan s ubistvom Miličevića.
Sačekuša

Tigar je likvidiran u sačekuši 1. juna 2018. godine. Njega su ubice sačekale u naselju Dobrinja ispred haustora zgrade u kojoj je živio; tom prilikom pogođen je sa pet hitaca, dok je šestim „ovjeren“ magnumom. Komšije su vidjele samo muškarca koji je pobjegao poslije ubistva.

Miličević je bio vlasnik svadbenog salona “Rodeo”.

Drugi slučaj s kojim povezuju Eleza je ubistvo Miloša Ostojića, koje se desilo 1. januara 2019. godine ispred diskoteke „Sparta“ u Lukavici.

Ubica je u njega ispalio tri hica, a on je ubrzo poslije ranjavanja preminuo od zadobijih povreda.

Ostojićeva porodica ima u vlasništvu više firmi, kao i poznate pekare „Zlatno zrno“.

Obojica ubijenih važila su za bogate stanovnike Istočnog Sarajeva, a sumnja se da se u tome upravo i krije motiv za njihove likvidacije. Prema nezvaničnim informacijama, Elez je navodno pokušavao i njih i njihove porodice da reketira.
Velja Nevolja

Prema pisanju medija iz Srbije, Darko Elez je povezan i s kriminalnom grupom Veljka Belivuka poznatog kao Veljo Nevolja, a obojicu policija povezuje s kavačkim klanom.

– Isti pokrovitelji, ali i vođe, povezuju dvije kriminalne grupe, čije su pripadnike operativci MUP Srbije posljednjih mjeseci smjestili iza rešetaka. Zahvaljujući tome spriječeno je spajanje ekipa, koje bi predstavljale ozbiljnu prijetnju po bezbjednost, a po novcu i moći nadjačale bi i ozloglašeni zemunski klan. Hapšenjem Darka Eleza, a potom i Belivuka i Marka Miljkovića, izbjegnuta je opasnost od stvaranja mafijaške organizacije – pisali su mediji iz Srbije.

Elezovo privođenje u Beogradu

Ko je Darko Elez?

Darko Elez već dugo vremena važi za jednog od najpoznatijih i najopasnijih kriminalaca iz Republike Srpske.

Odgovoran je za brojna teška krivična djela i povezivan s velikim brojem pljački i razbojništava, a njegovi saučesnici, koji su uhapšeni u predmetu „Lutka“, osuđeni su na ukupno 130 godina zatvora. Za njim je u ovom slučaju raspisana potjernica.

U zatvoru u Sremskoj Mitrovici odležao je kaznu zbog iznuda i droge, a na slobodu je pušten u novembru 2017. godine.

Dugo godina je trajao veliki rat između Eleza i njegovog bivšeg kuma Đorđa Ždrale, koji u KPZ Foča robija 20 godina zbog ubistva Ljubiše Savića Mauzera, bivčeg načelnika Uprave policije Srpske.

Pucanju kumstva između Ždrale i Eleza doprinijela je i borba za naklonost Slobodanke Tošić, bivše misice i plejboj zečice, koja je, prema navodima optužnice u predmetu „Lutka“, po Elezovom nalogu namamila Ždralu u sačekušu u naselju Koran u Lukavici. I Tošićeva se nalazi na potjernici.

U Beogradu je Elezu suđeno za pokušaj Ždraline likvidacije. Oslobođen je za to krivično djelo.

Foto: MUP Srbije
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79