BiH očekuju veće klimatske promjene: Za 70 godina klima će nam biti kao u Grčkoj

Nebojša Kuštrinović, član Komiteta za klimatske promjene BiH, kaže da BiH ubuduće očekuju mnogo jači vjetrovi, kao i ozbiljniji intervali s većim količinama padavina.

Izvještaj o klimatskim promjenama za proteklih 18 godina pokazuje da Bosni i Hercegovini bilježi trend povećanja prosječnih temperatura i prosječnih padavina.

Izvještaj je objavila Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine po kojem je vidljivo da su najkišovitije godine u ovom periodu bile 2010. i 2014, kada su i bile poplave u Bosni i Hercegovini. Rekordan je novembar 2010, kada je evidentiran čak 201 litar padavina po metru kvadratnom zbog čega su mnoga područja u BiH poplavljena. Tada su pojedini političari tvrdili da se takve poplave dešavaju jednom u 200 godina, piše portal Srpskainfo.

Samo četiri godine poslije bile su majske poplave, koje su napravile štetu od čak četiri milijarde konvertibilnih maraka, a političari su tada govorili da se takve poplave dešavaju jednom u 100 godina prenosi Fokus.

Nebojša Kuštrinović, član Komiteta za klimatske promjene BiH, kaže da BiH ubuduće očekuju mnogo jači vjetrovi, kao i ozbiljniji intervali s većim količinama padavina.

– Zbog obilnijih padavina, o klimatskim promjenama posebno moraju povesti računa ljudi koji se bave vodama i odbranom od poplava. Za nekih 70-80 godina klima u BiH će biti takva da će biti pojačana suša ljeti i veće količine padavine tokom zime. Biće znatno toplije i po temperaturama ćemo biti najviše nalik uslovima koje ima sjeverna Grčka – kaže Kuštrinović.

Izvještaj Agencije za statistiku BiH o klimatskim promjenama pokazuje i da je prosječna godišnja temperatura u BiH 2000. godine bila 11,5 stepeni, a prošle godine 12,3 stepena.

 

Panika u Hrvatskoj: Strah od nedolaska turista obara cijene na Jadranu

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79