BiH od sutra zvanično otvara novih 10,7 kilometara autoputa: Evo kako izgleda iz zraka (VIDEO)

U posavskoj ravnici sutra će biti otvoren most i mađunarodni graničnog prijelaz Svilaj te 10,7 kilometara izgrađene autoceste od Odžaka do Svilaja.

Ova dionica autoputa na Koridoru 5C još od 2017. godine čeka na početak korištenja, s obzirom na to da do sada nije postojao most koji bi povezao BiH s Hrvatskom.

Ova dionica autoputa na sjeveru BiH finansirana je sredstvima EBRD-a (40 miliona eura), EIB-a (11,8 miliona eura) i bespovratnih sredstava EU (17,4 miliona eura) osiguranih u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan.

Kako su potvrdili iz Autocesta FBiH, sve je spremno za sutrašnje otvaranje novih kilometara autoputa, a čeka se odluka Vlade FBiH na jučerašnji zahtjev tog preduzeća da se plaćanje cestarine odgodi do 1. decembra.

Novi most koštao je više od 44 miliona KM, a granični prijelaz, koji se prostire na površini od 103.000 kvadratnih metara, 18,7 miliona KM.

Carinska služba UIO i službenici Granične policije BiH bit će na GP Svilaj sutra od 9 sati, ali putnici će moći prelaziti tek nakon što se most na rijeci Savi i zvanično otvori presjecanjem vrpce što je predviđeno sutra u 14 sati.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79