BiH posljednja po vakcinisanju, a prva po smrtnosti u Evropi

Bosna i Hecegovina kaska za regionom, a region za Evropom. Skandinavske zemlje prednjače u broju vakcinisanih. Rekorde po imunizaciji bilježe Danska, Norveška, Švedska i Island, sa oko 75 posto vakcinisanih

Bosna i Hercegovina je na posljednjem mjestu u regionu po broju vakciniranih osoba protiv koronavirusa. Potpuno su imunizirane oko 682 hiljade osoba, što je tek 19,94 posto odraslog stanovništva.

Zašto imamo najnižu stopu vakcinisanih u regionu, jedva 20 posto, niko nema konkretan odgovor. Nedovoljno se čini kako bi se takvo stanje promijenilo. Ni nadležni nemaju odgovor kako stanovništvu promijeniti stav o vakcinaciji, javlja BHRT.

BiH druga u svijetu po smrtnosti od koronavirusa, i prva u Evropi

– Vidjećemo šta možemo da učinimo da te stvari podupremo i promijenimo. Interesantno, mi smo radili bihevioralno istraživanje gdje smo tražili razloge i uzroke zbog kojih se lica ne odazivaju na vakcinaciju, a ono što možete da vidite, kada porazgovarate sa ljudima iz okruženja, često se čuje: ‘Ne znam’. Kada imate razlog koji je – ne znam, onda ne znate na šta da djelujete, u kojem pravcu, da privolite tu osobu da se ipak vakciniše, kaže Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Ministar zdravlja Republike Srpske jučer je primio buster ili tzv. pojačivač dozu, želeći još jednom promovisati imunizaciju. No, sve je manje interesovanje za prvu dozu.

– Za buster dozu je veliko interesovanje. Ono što mogu reći, da nismo zadovoljni interesovanjem za prvu dozu. To je nekoliko stotina doza u jednom danu u cijeloj Republici Srpskoj, blizu hiljadu, ali to je neki maksimum koji u zadnje vrijeme postižemo, i to je jako malo. Sa tim ne možemo postići obuhvat koji želimo i cilj vakcinacije koji želimo, tvrdi epidemiologinja Jela Aćimović.

U Unsko-sanskom kantonu propale su tri hiljade doza vakcine AstraZeneca. Epidemiolozi pozivaju građane da iskoriste za sada najbolje sredstvo za borbu protiv epidemije. Da li je to dovoljno?

– Ovakvo razvlačenje imunizacije, taman dok se jedni vakcinišu, drugima istekne imunitet i mi se vrtimo u začaranom krugu, poručuje Slobodan Stanić, bivši ministar zdravlja RS.

– Po meni, vlast nije dovoljno uradila na promociji vakcina, jer nije moguće da su antivakserski lobiji glasniji i jači nego što je država. Zadatak svake države je da educira, naročito kod ovakvih teških stanja, kao što je pandemija, dodaje imunolog Jasenka Karamehić.

Broj vakcinisanih građana je vjerovatno veći od zvaničnih statističkih pokazatelja jer još nemamo podatke o broju vakcinisanih van Bosne i Hercegovine. Veliki broj građana iz oba entiteta odlazio je u susjedne zemlje po vakcinu.

– Trebaju doći u svoj tim porodične medicine da se evidentira ta vakcinacija, međutim to im nije neophodno za putovanje, budući da u mjestu u kojem su vakcinisani dobiju QR kod koji je potreban. Međutim, savjetuje se da pacijenti što prije donesu te dokumente u porodiičnu medicinu, da bi se to zavelo i u naš sistem, kaže Ahmed Mašić, iz Službe za porodičnu medicinu i covid ambulantu u Domu zdravlja Bihać.

Bosna i Hecegovina kaska za regionom, a region za Evropom. Skandinavske zemlje prednjače u broju vakcinisanih. Rekorde po imunizaciji bilježe Danska, Norveška, Švedska i Island, sa oko 75 posto vakcinisanih.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79