BiH postaje korona geto: Bez imunizacije nema ni COVID pasoša, bez pasoša nema putovanja

Vijest da Evropska unija planira uvesti Covid pasoše izazvala je zabrinutost u Bosni i Hercegovini, jer će u zemlje EU moći samo osobe vakcinisane protiv koronavirusa.
Nema putovanja

Covid pasoš, kako je planirano, izdavao bi se samo građanima koji su primili jednu od vakcina sa certifikatom evropske Agencije za lijekove (EMA), a to su Pfizer, AstraZeneca i Moderna.

S obzirom da u Federaciji nije ni počela imunizacija građana te je pitanje kada će, a da je Republici Srpskoj došla sasvim mala količina vakcina, ovaj potez EU mogao bi od BiH napraviti Covid geto.

Drljević: Sve ovisi od vakcina

To nam je potvrdio i Ednan Drljević, infektolog u Općoj bolnici u Sarajevu.

– Normalo je da smo Covid geto, ako smo nevakcinisani. To odmah znači da nigdje ne možemo putovati, da ne možemo ulaziti u zemlje EU. Ali, ako se vakcinišemo nekom vakcinom koja je priznata u EU, automatski imamo taj pasoš i onda nećemo biti geto. Sve ovisi o vakcini, za koju se ne zna kada će doći u BiH – Kazao je Drljević.

On dodaje kako je Kanton Sarajevo uradio aplikaciju, gdje se mogu odmah sa vakcinisanja presnimiti podaci za COVID pasoš.
Usvojena aplikacija

– Imat ćemo te svoje Covid pasoše, ali tek po dolasku vakcina i imunizacije građana. Aplikacija je usvojena u Kantonu Sarajevo. Samo se postavlja pitanje koja će vakcina doći i da li će EU priznati sve vakcine koje ćemo mi dobiti – rekao je Drljević.

U Srbiji šokirani odlukom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić šokiran je odlukom evropskih lidera koja se odnosi na COVID pasoš. On je izjavio da evropski lideri gaze najveću vrijednost, slobodu kretanja i slobodu izbora prenosi Avaz.

– Učestvovao sam u obezbjeđivanju vakcina, ali ko ste vi da ograničite kretanje ljudi jer nisu vakcinisani. Pokazuju time da im je stalo do političkih unutrašnjih političkih poena. Uvode Covid pasoše, a nismo dobili vakcine od EU, nula, krompir. Tri puta ima kučiće, mačiće i papagaje da vakcinišu, samo da siromašne zemlje ne dobiju vakcine – izjavio je Vučić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79