BiH potrebno 1.100 policajaca na granici da bi se pokrile sve kritične tačke koje koriste migranti

Da bi sve kritične tačke na istočnoj i južnoj granici BiH, dakle granična linija sa Srbijom i Crnom Gorom, bile pokrivene potrebno je još 1.100 policajaca koji bi bili rapsoređeni. S obzirom na birokratiju, procedure, nedostatak novca i brojne druge probleme Granična policija naše zemlje primorana je da improvizuje.

“Najveći dio navedenih mjera poduzima se u zonama odgovornosti postrojbi Granične policije BiH koje su izložene pojačanom migracijskom pritisku te, uz pojačano prisustvo policijskih službenika, obuhvaća i pojačano korištenje specijaliziranih službenih vozila, bespilotnih letjelica, službenih pasa, specijalističke opreme za nadzor granice i druge opreme”, kaže nam Franka Vican, glasnogovornica Granične policije BiH.

Foto: Granična policija BiH Foto: Granična policija BiH

Od početka migrantske krize, dakle prije otprilike tri godine, Granična policija kontinuirano radi privremeni interni premještaj, kao i vanredno angažiranje policijskih službenika Granične policije BiH u jedinice koje su najviše izložene migracijskom pritisku u skladu s procjenama i potrebama. To je najčešće istočna granica sa Srbijom.

“Kontinuirano se kao ispomoć Graničnoj policiji BiH angažiraju policijski službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Na poslovima nadzora i zaštite državne granice je angažirano 36 policijskih službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i 10 pripadnika SIPA-e“, istakla je Vican.

Franka Vican Franka Vican

Kao pomoć Graničnoj policiji angažiran je i MUP entiteta Republika Srpska. Do pojave koronavirusa na mjesečnom nivou u prosjeku su kao ispomoć bila angažirana 104 policajca iz RS-a. Ipak, od kraja marta navedena ispomoć je smanjena do daljnjeg, na način da je trenutno angažirano 80 policijskih službenika iz RS-a.

Iako je početkom maja 2020. godine u jedinice Granične policije BiH raspoređeno i započelo rad 99 policijskih službenika za graničnu kontrolu, Graničnoj policiji BiH prema važećem pravilniku o unutarnjoj organizaciji trenutno i dalje nedostaje više od 300 policijskih službenika te, prema procjeni GPBiH, kako bi se pokrile sve kritične tačke ilegalnih prelazaka, nedostaje oko 1.100 policijskih službenika.

Foto: Granična policija BiH Foto: Granična policija BiH

Nedostatak policijskih službenika, konstantno prisutan od početka pojačanog migracijskog pritiska na BiH, znatno limitira kapacitete Granične policije BiH u obavljanju poslova nadzora državne granice BiH kao osnovnog načina otkrivanja i sprečavanja nezakonitih migracija.

“Početkom maja 2020. godine Ministarstvu sigurnosti BiH dostavljen je prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutarnjoj organizaciji Državne granične službe Bosne i Hercegovine, s obrazloženjem, u cilju pokretanja dalje procedure usvajanja predmetnog prijedloga pravilnika što bi u značajnoj mjeri osnažilo kapacitete Granične policije BiH u borbi protiv nezakonitih migracija u BiH”, poručili su iz Granične policije.

Foto: Granična policija BiH Foto: Granična policija BiH

Također, Granična policija BiH ima konstantnu potrebu za obnavljanjem postojeće i nabavkom nove specijalističke opreme, što se realizira u skladu s mogućnostima, iz vlastitih sredstava ili putem različitih donatora. Pored značajnog nedostatka policijskih službenika, Graničnoj policiji BiH nedostaje značajan broj terenskih vozila za nadzor državne granice, kao i specijalističke opreme za nadzor granice kao što su bespilotne letjelice i specijalna vozila opremljena sistemima za nadzor, termovizijske kamere, uređaji za noćno i dnevno osmatranje, ATV vozila, plovila i druga specijalistička oprema prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79