BiH povlači ambasadoricu iz Beograda, pozvana na hitne konsultacije

Nakon jučerašnjeg hapšenja Edina Vranja, bivšeg visokog službenika Federalne uprave policije (FUP), prilikom ulaska u Srbiji i optužbi za navodne ratne zločine, uslijedile su brojne reakcija, a posljednja dolazi iz Ministarstva vanjskih poslova naše zemlje.

Kako saznaje portal Klix.ba ministrica Bisera Turković pozvala je danas ambasadoricu Aidu Smajić iz Beograda na hitne konsultacije u sjedište ministarstva u Sarajevo.

Ovo je najdirektniji potez u smjeru odgovora na potez srbijanskih vlasti koje su uhapsile državljanina BiH. Do smirivanja situacije psolove u ambasadi će vršiti otpravnik poslova.

Na potez srbijanskih vlasti da privede Vranja ranije su regovali i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član ove institucije Šefik Džaferović.

Oni su kazali kako ovo predstavlja novi u nizu sračunatih progona nad građanima Bosne i Hercegovine koje vrše srbijanske vlasti, zloupotrebljavajući princip univerzalne nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina. Kako je istaknuto, cilj srbijanskih vlasti je revidiranje istine o ratu u Bosni i Hercegovini i izjednačavanje zaraćenih strana kada je riječ o počinjenim zločinima.

Na hapšenje Vranja reagovali su brojni subjekti u Bosne i Hercegovini, a Stranka za Bosnu i Hercegovinu tražila je i povlačenje ambasadora iz Beograda.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije izdalo je saopćenje u vezi s hapšenjem Vranja, a u njemu navode da je ovaj državljanin BiH osumnjičen za ratne zločine protiv ratnih zaroblјenika na području Goražda od januara 1993. do oktobra 1994. godine piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79