BiH prva po smrtnosti u regionu i osma u svijetu

Foto: Getty (Ilustracija)

Bosna i Hercegovina nažalost zauzima prvo mjesto u regionu po smrtnosti od posljedica koronavirusa i čak osmo mjesto u svijetu, pokazali su to najnoviji podaci američkog univerziteta „Johns Hopkins“ (JHU).

Dakle Bosna i Hercegovina ima više od 187 umrlih na 100.000 stanovnika i to nas svrstava na osmu poziciju u svijetu.

Smrtnost u regionu

Posebno zabrinjava pokazatelj o smrtnosti u poređenju s regionom. BiH ima stopu smrtnosti od 3,89 posto od ukupnog broja zaraženih. U Sjevernoj Makedoniji je 2,92 posto, u Hrvatskoj taj procenat je 2,20 posto, Kosovo 2,09, Albanija 1,79 posto, Slovenija je na 1,89, a Crna Gora na 1,39 posto. Apsolutni lider u regionu je i ove sedmice Srbija, sa 0,88 posto smrtnih slučajeva u odnosu na broj zaraženih.

Ovakvi podaci se apsolutno poklapaju sa podacima o imunizaciji stanovništva, budući da je susjedna Srbija regionalni lider po vakcinaciji, a BiH s druge strane još nije ni započela masovnu vakcinaciju stanovništva, piše Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79