“BiH SE NIKADA VIŠE NEĆE TRESTI” Žestok odgovor iz Republike Srpske turskom predsjedniku Erdoganu

Bosna i Hercegovina se nikada više neće tresti kao što se tresla prije više od 24 godine, a svi oni koji ponovo prizivaju ratove i krize ne misle dobro ni ovoj zemlji, ni narodima koji žive u njoj.

Poruka je ovo koju su uputili politički funkcioneri i analitičari iz Republike Srpske turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, koji je prije par dana izjavio kako će se u „slučaju da se poljulja Turska, ljuljati i BiH“.

Erdogan je okupljenim građanima u gradu Kocaeliju kazao da je Turska za milione ljudi širom svijeta simbol mira, blagostanja i povjerenja.

– Ako se poljulja Turska, poljuljaće se i Sirija, Irak, Jemen, Libija, Arakan i BiH – kazao je turski predsjednik, što je izazvalo oštre kritike u Republici Srpskoj.

Politički predstavnici iz RS smatraju da ovakve izjave stvaraju dodatnu krizu u BiH i potpiruju nacionalne tenzije. Podsjećaju da se Erdogan u svojim govorima često dotiče BiH, kao zemlje koju mu je „u amanet ostavio Alija Izetbegović“.

– Ovo je suverena zemlja, a ne nečija ćaćevina, i svi oni koji pozivaju na „ljuljane“ BiH su zlonamjerni i bezobrazni. Narod treba biti pametan i ignorisati sve one koji žele da BiH ponovo bude neko bure baruta – poručio je poslanik PDP u Narodnoj skupštini RS Ljubiša Krunić.

Nacionalne tenzije

On ističe da su ovakve izjave opasne, posebno ako dolaze od strane lidera jedne tako velike zemlje kao što je Turska.

ТРЕБИЊЕ, 13. МАЈА /СРНА/ – Носилац листе ПДП-а за Народну скупштину Републике Српске из изборне јединице девет на предстојећим општим изборима биће Љубиша Крунић, одборник ове партије у Скупштини Града Требиња, потврдио је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

Krunić ističe da su građani BiH preživjeli jedan veoma težak rat od kojeg se još uvijek oporavljaju.

– Bilo kakav pokušaj sa strane da se tri naroda u BiH uvuku u neke nove sukobe predstavljaju prijetnju po ovu zemlju. Novi sukob bi značio kraj za ovu državu i nijedan narod u BiH se od toga nikada više ne bi oporavio. Nadam se da narodi u BiH više nikada neće nasjesti na te nacionalističke retorike, kako stranih, tako i naših političara koji, nažalost, radi svojih fotelja podižu nacionalne tenzije. BiH se nikada više ne smije tresti kao što se tresla devedesetih godina prošlog vijeka – kategoričan je Krunić.

On dodaje da je bolje 1.000 dana pričati o miru, nego jedan dan provesti u ratu, “što dobro znaju svi oni koji su proživjeli protekli rat”.

Nije prvi put

Član Predsjedništva SNSD i poslanik te stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac ističe da ovo nije prva Erdoganova poruka o „ljuljanu“ BiH, te da takve izjave nikom ne koriste.

– Takve izjave nisu dobre za ukupne odnose u BiH. Naša politika je jasna, a to je politika mira i stabilizacije na ovim prostorima. Svi mi u BiH još uvijek imamo gorke uspomene iz rata i ne treba nam novo prizivanje rata – kaže Košarac.

Dodaje da Erdoganove poruke govore da, nažalost, postoji i dalje zabluda u glavama nekih osoba da je BiH isključivo zemlja u kojoj žive samo Bošnjaci.

– BiH nije vlasništvo Bošnjaka, već na nju imaju pravo svi narodi koji žive u ovoj državi. Dakle, i Srbi, i Hrvati i Bošnjaci – ističe Košarac.

Ocjenjuje da Erdoganovim izjavama najviše doprinosi lider SDA Bakir Izetbegović, koji se često predstavlja kao vlasnik BiH i daje nelegitimne izjave, koje ostali narodi i lideri ove države ne podržavaju.

– Poruke jedne tako velike države kao što je Turska trebaju da idu u pravcu mira i stabilnosti na ovim prostorima, a nikako pozivanja na nasilje – rekao je Košarac.

Štićenici

Komentarišući česte Erdoganove izjave u kojima svojata BiH, kao neodvojivi dio Turske, profesor međunarodnih odnosa Željko Budimir ističe da se ovdje radi o konstantnom uskom spoljnopolitičkom pristupu prema nekadašnjem prostoru Otomanske imperije.

Budimir ističe da su u tom kontekstu i izjave turskog predsjednika, koji sve muslimane na prostoru nekadašnje Otomanske imperije doživljava kao svoje štićenike.

– Ne treba svaku izjavu turskog predsjednika doživljavati kao nešto što je realna prijetnja. Međutim, s druge strane, ne treba to ni shvatiti neozbiljno iz razloga jer Turska želi da igra sve značajniju ulogu na Balkanu. Erdoganove izjave se mogu posmatrati i kroz redefinisanje turske uloge u čitavom regionu gdje ta država sebe doživljava kao vodeću silu i na vojno-političkom planu je direktno suprotstavljena politici Brisela, posebno na prostoru Jugoistočne Evrope – kaže Budimir.

Stanić: Lupetanje

Šef Kluba poslanika SDS u parlamentu Srpske Miladin Stanić smatra da Erdoganovim izjavama ne treba mnogo pridavati pažnje, jer su one često izrečene u dnevnopolitičke svrhe, posebno ako se uzme u obzir da se 31. marta u Turskoj održavaju lokalni izbori.

– Turski predsjednik često lupeta koješta. Mislim da on te izjave koristi u neke svoje političke svrhe u Turskoj, svjestan da od tih njegovih prijetnji nema ništa. Svijet je danas drugačije organizovan u odnosu na vrijeme kada je Turska vladala ovim prostorima. Ta zemlja je dala mnogo para Federaciji BiH, a neko ko daje puno para onda valjda smatra da ima pravo i da priča šta mu padne na pamet – kaže Stanić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments