BiH se priprema za povezivanje s autoputom Beograd – Zagreb

Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Vlada Bosne i Hercegovine priprema se za izgradnju graničnog prelaza koji će povezati novu brzu cestu, koja će preko Gradiške na Savi uspostaviti vezu s autoputem Beograd – Zagreb.

Prema potvrdi Ministarstva financija Hrvatske, odgovornog za ovaj objekat, izgradnja graničnog prelaza počinje sutra.

Rok za izgradnju, kako su naveli, je godinu dana od uvođenja izvođača u radove, što znači da se očekuje da će brza cesta biti otvorena za saobraćaj u aprilu 2025. godine.

“Hrvatske ceste” su potvrdile da se radovi na izgradnji ceste odvijaju prema planu, iako su postojala manja kašnjenja zbog vremenskih uslova. Radovi se trenutno izvode na mostovima Rukavac Strug i kanal Nova Sava, kao i na nadvožnjaku Novi Varoš.

Edin Forto, ministar komunikacija i transporta BiH, istakao je da su mostovi kod Gradiške i Svilaja prioritet i dva međudržavna mosta od velike važnosti za obje države.

Ipak, upotreba mosta kod Gradiške zahtijeva izgradnju graničnog prelaza na bh. strani, jer se hrvatska strana opredijelila za izgradnju novog graničnog prelaza. Forto je istakao da je opredjeljenje njegovog ministarstva da i Gradiška i Svilaj budu u funkciji najkasnije tokom ove godine.

Trenutno, preduzeće “Integral inženjering” radi na prvom dijelu brze ceste, a isto preduzeće bi trebalo da gradi i nastavak ceste, do samog autoputa. Vrijednost ovog dijela radova iznosi oko 13,6 miliona eura bez PDV-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79