BiH se zadužuje još 750 miliona od MMF-a za ublažavanje posljedica koronavirusa

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da BiH od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) traži sklapanje trogodišnjeg aranžmana u iznosu od 750 miliona eura za ublažavanje negativnih posljedica drugog talasa pandemije koronavirusa.

Tegeltija je rekao da bi sredstva bila iskorištena za podršku ekonomskog oporavka zemlje u 2021. godini, uz očuvanje makroekonomske stabilnosti, stabilnosti valutnog odbora i održavanje duga.

On je najavio da će Misija MMF-a obaviti virtuelnu misiju za BiH u periodu od 19. novembra do 8. decembra s ciljem postizanja dogovora o aranžmanu.

Prema Tegeltijinim riječima, glavni ciljevi programa su spasavanje i poboljšanje kvaliteta života građana mobilizacijom dovoljnih resursa u zdravstvenom sektoru, privremena podrška prihodima građana i preduzeća, jačanje otpornosti finansijskog sektora, te poboljšanje rasta u srednjoročnom periodu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79