BiH se zbog pruge Ilidža-Hrasnica kod EBRD-a zadužuje za još 10 miliona KM

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine prihvaćena je inicijativa Ministarstva finansija i trezora i imenovana delegacija za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu – dodatno finansiranje (Tramvajska pruga Ilidža – Hrasnica; Javni prijevoz Sarajevo e-Mobility) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Kako je saopćeno iz Vijeća ministara, radi se pet miliona eura dodatnog zaduženja s alokacijom na Federaciju BiH, Kanton Sarajevo – Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, s rokom otplate od 15 godina uz grejs period od tri godine i EURIBOR kamatu.

– Realizacijom ovog projekta bit će unaprijeđen kvalitet javnog linijskog prijevoza putnika uz uvođenje evropskih standarda, zaštitu prirodnog okoliša te bolju sigurnost radnog osoblja i korisnika usluga, što će povećati ekonomsku konkurentnost – navodi se.

Ministarstvo finansija i trezora će nakon završenih pregovora Vijeću ministara BiH dostaviti nacrt ovog sporazuma i osnove za njegovo zaključivanje.

Također, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora prihvaćena je inicijativa i imenovana delegacija za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu – dodatno finansiranje (Javni prijevoz Sarajevo e-Mobility) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Sredstva zajma u iznosu pet miliona eura namijenjena su realizaciji projekta “Adaptivno upravljanje saobraćajem”, što podrazumijeva nabavku savremenog inteligentnog sistema za upravljanje i nadzor saobraćaja s prioritetima javnog prijevoza, videonadzornog sistema i videodetekcije incidenata zasnovanih na najnovijim tehnologijama.

Dodatni zajam alociran je na Federaciju BiH, Kanton Sarajevo – Ministarstvo saobraćaja.

Rok otplate je također 15 godina uz grejs period od tri godine i EURIBOR kamatu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79