BiH: Sudija presudio, ali zaboravio osuđenog poslati iza rešetaka

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH obznanilo je odluku Prvostepene disciplinske komisije za sudije, po kojoj je “sudija jednog Opštinskog suda” odgovoran jer je osuđenik izbjegao zatvorsku kaznu!

Radi se o slučaju iz 2014, a kako je u međuvremenu nastala zastara, sredinom ove godine Kancelarija disciplinskog tužioca VSTV-a pokrenuo je tužbu protiv “zaboravnog” sudije.

Ime sudije u odluci Komisije, radi zaštite, nije navedeno. U ovom i sličnim slučajevima, iz VSTV-a ne otkrijivaju čak ni puni naziv institucije, odnosno grad u kojem rade one protiv kojih se vode postupci.

„……….., sudija Opštinskog suda u ….., odgovoran je, što je, nakon što je donio presudu 27.6.2014. godine, koja je postala pravosnažna 6.9.2014. godine, propustio da preduzme potrebne mjere za izvršenje kazne zatvora u trajanju od tri mjeseca, izrečene predmetnom presudom, sve do 27.10.2017. godine, uslijed čega je 06.09.2017. godine nastupila apsolutna zastarjelost izvršenja krivične sankcije. Dakle, nepažljivo postupajući u predmetu broj 128 0 K 013708 14 K, propustio blagovremeno pokrenuti postupak izvršenja krivične sankcije, slijedom čega je nastupila zastarjelost izvršenja krivične sankcije, čime je počinio disciplinski prekršaj „nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti“, navodi se u odluci Komisije.

Tuženom je izrečena disciplinska mjera smanjenje plate za deset odsto, na period od tri mjeseca, prenosi RadioSarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79