BiH tranzitna zemlja za ilegalno nabavljanje oružja i kriminal

BiH tranzitna zemlja za ilegalno nabavljanje oružja i kriminal


Jedan od najozbiljnijih problema s kojima se BiH suočava je ilegalna trgovina oružjem. Zemlja leži duž rute trgovine između zemalja snabdjevača oružjem, poput Srbije i Crne Gore, i zemalja odredišta za ilegalno vatreno oružje u Europi. Nažalost, trgovina oružjem u BiH nije efikasno riješena zbog korupcije, nedostatka političke volje i očiglednih veza između političara i kriminalnih grupa, kako navodi Globalni indeks organiziranog kriminala za 2023. godinu.

BiH je među vodećim državama u svijetu po broju legalnog i ilegalnog vatrenog oružja u posjedu civila istaknuto je u Globalnom indeksu organiziranog kriminala za 2023. godinu. Nažalost visoko kotira i kada je riječ o drugim oblicima kriminala.

Anesa Agić, koordinatorica Globalne inicijative protiv transnacionalnog organiziranog kriminala za BiH, ističe da BiH mora uložiti znatno više napora u borbu protiv trgovine oružjem i drugih oblika organiziranog kriminala. Dodatni problem predstavlja činjenica da su organizirane kriminalne grupe iz BiH povezane s kriminalcima iz drugih zemalja Jugistočne Evrope, ali i Južne Amerike.

Jedna od zabrinjavajućih posljedica ovih kriminalnih aktivnosti je stabilnost cijena heroina na crnom tržištu u BiH. Niski nivo zapljene od strane organa za provođenje zakona ukazuje na korupciju i fragmentaciju policijskih snaga, što dodatno komplicira borbu protiv trgovine drogom.

Irma Deljkić, doktorica kriminalističkih nauka, ističe da BiH već godinama služi kao tranzitna ruta za protok opojnih droga, posebno heroina, prema Europi. Ovo predstavlja ozbiljan izazov za zemlju i ukazuje na potrebu za većim ulaganjima u istraživačke aktivnosti i borbu protiv trgovine opojnim drogama.

Jedan od problema koji otežava borbu protiv organiziranog kriminala u BiH je nedostatak educiranih stručnjaka u sigurnosnom sektoru. Sistematično odsustvo navedenih stručnjaka u relevantnim agencijama kao što su Granična policija BiH, Državna agencija za istragu i zaštitu, te Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, postavlja ozbiljno pitanje o sposobnosti zemlje da se suoči s rastućim izazovima organiziranog kriminala.

Profesor Elmedin Muratbegović s Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu vjeruje da je važno raditi na rješavanju ovog problema i osigurati da obučeni stručnjaci preuzmu ključne uloge u istraživanju kriminala i provedbi zakona.

Prema Globalnom indeksu organiziranog kriminala, BiH se nalazi na osmom mjestu u Europi po broju organiziranih kriminalnih aktivnosti. Ovo rangiranje ukazuje na ozbiljan izazov s kojim se zemlja suočava u borbi protiv organiziranog kriminala. Nažalost, i susjedne zemlje poput Srbije i Crne Gore također su loše rangirane, što ukazuje na potrebu za širom regionalnom suradnjom u borbi protiv ovog problema.

Kao što je istaknuto, organizirane kriminalne grupe neumorno inoviraju i prilagođavaju se, ali u konačnici, odlučnost države i međunarodne zajednice može završiti prevagu na strani zakona i reda.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija