BiH treba NATO trupe: Alarm iz Velike Britanije

Britanske trupe trebale bi biti poslane u Bosnu i Hercegovinu zbog rizika od destabilizacije na Balkanu, tvrdi bivši komandant Ujedinjenih naroda.

Nezavisni zastupnik Bob Stewart izjavio je da bi britanski bataljon bio “najbolji bataljon” za slanje u jugoistočnu regiju Evrope radi uspostavljanja mira.

Nakon rasprave, parlamentarci u donjem domu britanskog parlamenta usvojili su prijedlog koji je upućen Vladi Velike Britanije, a kojim se traži pojačan angažman te zemlje s drugim partnerima i saveznicima, kako bi se poboljšala sigurnosna situacija na Zapadnom Balkanu.

Predsjednica Odbora za vanjske poslove Alicia Kearns upozorila je da bi Balkan mogao postati mjesto “trećeg globalnog velikog sukoba”, uz Ukrajinu i Gazu, ako se ne poduzmu preventivne mjere.

Tokom rasprave o sigurnosti u regiji, koju je vodila Kearns, rekla je: “Trebali bismo razmotriti izgradnju novog sigurnosnog saveza između SAD-a, UK-a i drugih voljnih država članica NATO-a s Kosovom, jer bi to pomoglo ublažiti neposrednu sigurnost zabrinutosti koje vidimo.”

Ranije u svom govoru, Kearns je rekla: “Kao minimum, Ujedinjeno Kraljevstvo bi trebalo poslati mirovne snage NATO-a u strateški Distrikt Brčko.”

Intervenirajući, Stewart (Beckenham), bivši zapovjednik Ujedinjenih naroda u Bosni, rekao je: “Britanski bataljun smješten u Bosni dao bi vrlo, vrlo jak signal. I, iskreno, britanski bataljon vjerovatno je najbolji bataljon za slanje u takvu mirovnu situaciju.”

Kasnije u debati, bivši konzervativac je rekao da je Ujedinjeno Kraljevstvo pozitivno doprinijelo regionu u prošlosti i da bi to trebalo da čini usred rastućih tenzija i ruskog uticaja.

Prije debate, Kearns je novinskoj agenciji PA izjavila: “Balkan je bitan i ako ga zanemarimo, završit ćemo s požarom na svom pragu.”

Dodala je: “To nije važno samo za evropsku sigurnost, jer je to u biti naše prošireno dvorište i ako dođe do krize na Balkanu, osjetit ćemo je ovdje, to će utjecati na sve nas i ne možemo si priuštiti treći globalni veliki sukob, a to je upravo ono što bi bilo.”

Kearns je ukazala na posjetu kineskog predsjednika Xi Jinpinga Srbiji posljednjih dana među događajima koji sugeriraju da bi napetosti u regiji mogle rasti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79