BiH u srijedu diže rampu za državljane SAD i Turske?

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine prekjučer je od Vijeća ministara zatražilo da se otvori granica za državljane Turske, SAD, Rusije i Kine, koja je zatvorena četiri mjeseca zbog pandemije koronavirusa.

Negativan test

Državljanima ovih zemalja zabranjen je ulazak u BiH od aprila. U slučaju pozitivne odluke Vijeća ministara doći će konačno do dizanja rampe za državljane ovih zemalja u vrijeme pandemije.

Za sada u Bosnu i Hercegovinu mogu ući samo državljani zemalja članica EU, zemalja šengenskog područja, i to uz negativan PCR test. U BiH mogu ući i državljani Srbije te Crne Gore, bez testa.

Članovi Predsjedništva BiH prekjučer su ovu informaciju prenijeli i pojedinim ministrima Vijeća ministara, koji su prisustvovali sjednici. Redovna sjednica Vijeća ministara zakazana je za 2. septembar i na sjednici će se naći dopuna dnevnog reda upravo ovom tačkom. To je potvrđeno za „Avaz“ iz Ureda predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije.

 Đapo: Mjesecima šalje apele
Đapo: Mjesecima šalje apele Foto: Arhiv
 

Prema njegovim riječima, ta odluka će zavisiti isključivo od stava zdravstvene struke u BiH, a ne od Predsjedništva ili Vijeća ministara.

– U dogovoru sa zdravstvenim radnicima u BiH procijenit ćemo za koje zemlje možemo da otvorimo granice i možemo li to uopšte uraditi. Ako oni procijene da možemo otvoriti granice za sve zemlje svijeta, mi ćemo to učiniti – poručio je Tegeltija.

Pomoć turizmu

Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma u Vladi FBiH, pozdravila je odluku Predsjedništva.

Na jučerašnjoj sjednici Federalne vlade usvojena je njena inicijativu prema kojoj će i Vlada FBiH zatražiti od Vijeća ministara da otvori granice za sve strane turiste.

Turistička zajednica KS: To su najbrojniji gosti

Iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo, kako je rečeno za “Avaz”, podržavaju inicijative upućene nadležnima za otvaranje granica BiH za sve državljane koji imaju negativan PCR test. Kako nam je rečeno, gosti iz Turske, SAD, Kine i istočnih zemalja su, inače, naši najbrojniji gosti, kako potvrđuje naša statistika, te je to razlog više za njihov nesmetan dolazak u KS.

– U trenutnoj situaciji kada je turistički sektor izuzetno ugrožen, jer nam je ljetna turistička sezona propala, sloboda kretanja i otvaranje granica uz poštivanje zdravstvenih i epidemioloških preporuka naš je imperativ – rečeno je iz Turističke zajednice za Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79